Tuesday, June 30, 2009

...3rd...

Alamak..hari ni dah 30 jun..by 6th july aku dah stat blaja)..tp seperti setiap sem,aku akan lewat smggu..haha~

eh2,termelalut lak..actually hri ni nk citer psak 3rd or ketiga dlm melayunyer..3rd ni mcm2 ada..on 3rd april is my bezday..then, tyme darjah 3, aku dpt no ketiga n pass in pts,aku penah ponteng pose 3 hari (dah ganti ea, ni pn tyme b4 ckup umur =p ) n sebagainyer..3rd july lak besday ammar,duang n syahrol(kisas) n faz(kmk)...mcm2 la knag2an ngn "3rd ni" haha..

tp skang, bler msuk uitm ni, 3rd ni la yg memeningkan kepala ku.sebabnya,biler dah sem ketiga,aku dah kena amek 3rd language..tp x taw nk amek apa..yg ada dlm list are mandarin n arabic lguage..dah byk org aku tnya,tp still cm x bes je nk decide mna satu..berikut adalah pndgn2 yg penah aku tnya...

1) kata rakan sekelas aku tyme sem 1 n 2..

"wey, bek ko amek arab sebab ko dah ada basic..nnt senang..
sem 3 ni mcm2 lg benda nk kna blaja..
jgn jd mcm kwn aku dlu,dia amek jepun,tgk2 fail..
...ko kna ingat 3rd language ni msuk pointer..
...nnt kalo ko amek arab leh ajar aku skali"..


2) kata ahmad izzuddin (junior kisas)

"urm.no answer lor.advntgenye gnie.
Arabic bhse ahli jannah n bhse quran.blaja je bhse tu dah dpt pahala.
....Kalo x silap,english is 1st ranking as bhse pngantar n mandarin is 2nd....
Kalo dah mahir mndarin, nk communicate ngn org pn senang"

3) kata akak ku (syg dia)

"tp kalo ko niat nk amek arab tu juz nk dpt A n tggikn pointer ko..bek x yah..
ko x dpt apa pn..pointer tu x bwk g kubur"

4) kata bezfwen ku

"haa..tgk..akak hg pn sokong apa yg aku ckap..
bila lg hg nak blajaq bahasa cina??
kat luaq nnt konpem hg x kan sempat nak blajaq punya la..
skang ni,byk kompeni cina punya..
bila depa tgk hg amek bahasa cina,senang la depa nak amek hg keja.."

5) kata kawanku yg len

"mmg la..tp ko ingat ko leh fluent trus ke mandarin kalo blaja 3 sem jer??
akak aku amek jepun,dia kata blaja basic ja..
sampai skang x pndai2 pn dia ckap jepun..huhu..."

haha..ni la some of opinion n pendapatan2 yg berjaya aku perolehi..yg laen kebyakannyer jwb, hg pi la wat istikharah or x pn hg pkiaq btul2...erm,then,nk amek pe ni?? lpas wat istikharah, hati lebih nk amek mandarin..huhu..tp lpas lma2 pkiaq..aku nk kna gak maintain pointer..tp kalo amek mandarin, x semestinya x leh score A kn?? arrggghhhh!!! tp kt uitm ni,aku dah pn join arabic language club..then, kalo psal nk blaja bhase arab x jd msalah..huhu~ cmne ea??




"arab VS mandarin"

"blajarlah kamu walau sampai ke negeri cina"





2 comments:

hani said...

u shud take mandarin class...
its fun learning new things....
y dun give it a try?
xrugi kan...=)

piouspdosh said...

tq hani..

actually, mmg nga amek mandarin clazz pn..
but, stil cm lalang..hehe..

doakan!

...tq...

...mengarut...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...