Saturday, December 18, 2010

...Belajar...

Assalamualaikum..
Dah lama x update blog ni, dah bersawang2..alhamdulillah, hari ni ada kesempatan n keinginan nak update. Mungkin disebabkan terlalu lapang n terlalu bosan. Maklumlah, keseorangan di tempat orang (ceh! mcm jauh je)..Hmmm, actually, i hav no idea to write about what, but, since like most of my fwens kept asking me:
"How's your 1st day?"
"How's your practical?"
"Are you ok?"

Then, i think i should write bout "Practical"..alaa, x besh la tajuk praktikal.cam nk wat karangan spm je..hehe..nway, although, i just a week experience, tp mcm2 dah belajar..so, i gonna start on last sunday's experince..
12 dec 2010
Sampai di Ampang, coz nk stay umah akak yg kedua..n today is her birthday..so, as a present 4 her, aku/sy/i/ana kemas la umah dia yg dah ditinggalkan lebih 40 hari..adeh~
mula2 skali bukak peti ais, terus muntah..mak aihh!! sume ada, lalat siap wat sarang..arrghh!! seyes tensyen kot, dh la busuk gler, astu byk gler barang, tp disebabkan ni adiah,
tada~ "a new peti ais"

then, malam, dh x taw nk wat apa..so, masak la..tp mkn pn x lalu, duk sorg2 kan..haha..lpas tu, mak kol, sembang2 jap ngn kna marah sbb iron baju lg, then, terus g ready kan bju..pastu, tidor~ (*serammm)

13 dec 2010
Adehh~ Seram kot..1st day nk g opis..pkul 6.00 dh bangon..huhu..pkul 8.oo dh tggu zubir..b4 9.00 dh sampai2..sampai2 jumpa ngn 2 lg budak yg nk praktikal..so, ktorg ada 4 org plus ngn sorg budak UTP yg dh lma praktikal..Tggu kt bilik menunggu hampir sejam setengah gak ler, then, meeting ngn Ir Zahari Samat (CEO)..mule2, seyes cuak, tp alhamdulillah, sporting sgt2 ceo ni..
*GOD fearing*
Ni la moto utama company ni..alhamdulillah, ada biah disitu..sgt2 lega disitu
Tyme meeting ada byk "surprise"..tp, nnt la story..hehe~
So, 1st day, x la wat apa sgt, byk bca2 je..tp bro Munzir (ICT Eng) ajak wat keje ngn dia..dia suh wat time sheet..besh2..

14 dec 2010
Hari ni dtg agak awal, sbb ktorg bertolak dr s.alam..Zubir kna install Autocad. So, dia kna study sket autocad..aku kna tolong abg munzir wat Timesheet untuk architect ngn dratsmen..ada gak belajar psal rate2 dia..ok la..
Habis keje abg munzir, dtg abg zamil (Mech. Eng)..dia mintak buat KCB form..ternganga gak ler..kna isi form tu gune adobe, tp adebe aku x leh pkai..huh?! Seyes, tyme tu gelabah gler..nk tnya org, takot ag..tolong, nk wat cmne ni!
Then, cube gak..settekan document2 yg ada dlu..lpas settle sume, baru cari software adobe pro, baru stat wat..lega~

15 dec 2010
Sambung wat keje smlm..pastu belajar tentang Service Order, Purchase Order
Hr ni x byk sgt wat keje.. so, tolong yg lg Fadzil ngn Amirul..sian dorg, keje dorg byk gler..bos dorg seyes byk gler..serabut gak tgk..bos ktorg relax gler lak..bosan...
petang lak ada meeting..

16 dec 2010
Hr ni paling relax..x de wat apa2..mintak keje kt bos, bos kta x de ag..so, melangut je pg tu..
sampai petang lak, baru dpt keje..haha..selalu cmtu..so, x leh balik awal lg..
So, wat keje abg munzir kasi tu..x paham terus tnya dia gune skype..canggih kot sni, sume pkai skype je..ym ngn fb x leh bukak..haha

17 dec 2010
X bosan x de keje, g mintak keje kt izzat..so, dh dpt keje..kna balik lambat ag..haha..so, keje aku nk submit lmbat ag..isnin ni baru sambaung balik..tp kna jga2..takot ada salah...hmm, hari ni gak byk tolong fadzil ngn amirul..besh gak dpt blaja byk bnda..

Haaa..ni la cter mggu pertama aku kt sni..so far, alhamdulillah, sume ok..harap2 berlarutan sampai biler..dorg sempoi je..alhamdulillah..



Thursday, November 11, 2010

...Kolam itu sudah kering...



Ntah..
tbe2 rindukan aku yg dulu
Aku yang dulu...
Mana kamu?
Usah lari lagi
Datanglah kembali
Mungkin, mereka sudah rindukan itu
Tapi...
Bersediakah aku?
Menghadapi aku yang dulu
Sebentar..
Wahai aku yang sekarang
Tetaplah kamu bersamaku
Letih..
Kekadang menjadi aku yang ini
Penat..

Apakah...
Aku sudah mengalah?
Atau bukti aku sedang berwayang?
Atau sekadar ekspresi aku sudah letih?
Mungkin..
Terlalu biarkan kolam itu terdedah
Terdedah kpd sang matahari
Atau angin yang sedang berlalu pergi
Mungkin jua malam yang dianggap dinyaman
Lantas..
Selaut jadi setitis
Tawar kembali masin
Walau dalam kolam yang besar
Tapi sudah kembali ke dalam cawan
Cepat..
Penuhkan kembali kolam itu
Dengan...
Air2 yang segar
Air2 yang suci
Air2 yang menyegarkan
Agar kolam itu terus menjadi kolam
dan cawan itu
terus berada didalam kolam
dan aku
akan terus menetap aku yg aku

piousISsoleh
~bisakah ku gapai~


Thursday, October 21, 2010

...Kini Hatiku SeBESAR Kolam...

Alhamdulillah..sudah cukup berani plus yakin andai aku katakan aku sudah pulih. Mungkin bukan sepenuhnya namun cukuplah dahulu "sekadar pulih". Alhamdulillah...segala pujian bagi Allah krn kirimkan aku mereka.

Walaupun kekadang "itu2" sering menduga, mengetuk pintu2 hati agar terus gundah, namun aku sudah ada pengubatnya. Bukan dia, jua bukan dia tp DIA.

Mungkin orang kata aku makin pelik. Ada jua menduga aku makin sombong. Terdengar juga menyangka aku sudah bukan seperti biasa. Macam2 pandangan meraka. Tp aku cukup mengerti diri aku krn aku tetap aku.

"Analogi"

Ringkas. Padat. Berkesan. cewahh, ala2 TV3 lak

"Di tangan ku ada dua bungkus garam. Masin. Aku tuang sepenuh garam ke dalam cawan berisi air. Lalu airnya ku teguk. Cukup sekadar mencecah bibir. Sangat Masin. Tidak terdaya. Kemudian, sebungkus garam ku larutkan dalam kolam. Beberapa ketika, airnya ku minum. Nyaman. Segar. Ke mana hilangnya masin garam itu? Pelik."

"inilah ujian"

Sangat sakit andai hati yang berdepannya terlau kecil. Terasa pedih di seluruh pelusuk hati. Lantas...Gugur. Jatuh. Putus Asa dgn kehidupan. Mudah bukan hati kita tertewas. Bukan kita sebenarnya..tp lebih kpd aku. Akal pula lemah mentafsir. Sekadar tertumpu kpd solusi yg negatif. Tiada bahagia.

Cuba, luaskan hati ku berdepan ujian. Luas kan seluas mungkin. Lapangkan selapang2nya. Terus, akalku jua di lapangkan. Jauh. Luas. Lantas..aku masih tersenyum. Muka sekadar senyum. Senyum yg benar2 puas. Subhanallah. Bahagia sudah lama di depanku.

"Tetapi kalau hati kita sebesar kolam, masalah tidak akan mengganggu kita. Kita masih boleh tersenyum sebab kita akan mengerti masalah bukan hadir untuk menyusahkan kita. Masalah dianugerahkan untuk kita berfikir, untuk kita muhasabah diri. Masalah dan ujian akan memberi hikmah kepada kita." - iLuvIslam

Maka, besarkan hatiku, hatimu. Agar bahagia lebih mudah menyinar. Ringkas formula nya. Sukar di amal kan. Mungkin, krn kurang percaya. Atau terlalu memenangkan hati yg kecil. Mengapa perlu takut utk besarkan hati. Hadapi lah dengan realiti, krn ujian itu bukan menyusahkan,bukan membebankan. Sekadar proses tarbiah utk menempuh perjalanan yg singkat utk ke sana. Carilah beral kita. Andai, terlalu memikirkan masalah itu n ini, apakah matlamat kita tercapai. Mana mungkin khilafah Islam tertegak andai individu muslimnya masih terikat dgn masalah sendiri yg tidak pernah selesai2. Kita bukan sekadar hidup, namun, hidup bermatlamat. Maka, fahamilah dengan hati. Fahamilah dgn hati wahai FIRDAUS. Luaskan hatimu wahai FIRDAUS...



piousISsoleh ~bisakah ku gapai~

Sunday, October 17, 2010

...MuHaSaBaH...

Assalamualaikum...

jom kita koreksi diri

video

piousISsoleh
~bisakah ku gapai~

Saturday, October 16, 2010

...AlQuran Berwarna Jingga...

***

Acap kali aku memohon agar aku menjadi aku yg sebenar
Merintih, mendesak, memohon agar itu dikabulkan
Namun, aku tetap aku yang aku
Bilakah aku akan menjadi aku yg sebenar?

Tiba-tiba aku berada bersama mereka
Mereka kelihatan seperti aku yg aku idamkan
Inikah aku yg aku mahukan?
Letih hati aku meraung
Payah rasanya menjadi aku yg sebenar
Mengapa?

Apakah salahnya menjadi aku yg sekarang
Bukan aku meminta untuk menjadi aku yg sekarang
Bukan jua pinta mereka untuk melahirkan aku yg sekarang
Mungkin ujian bagi mereka n juga aku yg sekarang
Bukan tidak pernah mencuba menjadi aku yg sebenar
Namun, penat rasanya menjadi aku yg itu

Kemudian aku tercampak lagi ke mereka
Mungkinkah ini satu latihan dan ujian
Latihan untuk menjadi aku yg sebenar
Ujian menguji layakkah aku untuk menjadi aku yg sebenar
Agak berjaya nampaknya
Hati jua seakan menerima
Mungkin tidak terlalu tertekan untuk itu
Atau mungkin sudah cukup bersedia menjadi aku yg sebenay

Dia datang
Mungkin hadiah
Mungkin jua dugaan
Aku lebih suka menduga dia adalah anugerah
Alhamdulillah
Allah sudah kabulkan permintaanku
Dikirimkan dia supaya cukup rasanya hidup ini

Dia dan Aku
Bisa jua jadi Aku dan Dia
Rasanya baru semalam berjumpa
Namun, bagaikan sedekad memahami
Dialah penghibur aku
Akulah pendengar setia dia
Dialah menceriakan aku
Akulah tempat dia mengadu

Namun, mungkin ujiaan itu telah tiba
Adakah aku terlampau bersangka buruk?
Ataupun memang benar tafsiran aku
Dia seakan berlari
Makin jauh dia berlari
Adakah dia melarikan diri
Dan aku
Terus mengejar
Walaupun luka itu masih berdarah
Aku kuatkan jua

Kini aku sudah tidak berdaya
Jatuh tiba-tiba ditengah larian
Mungkin segala kekuatan habis berbekal
Penat merintih moga dia berpatah balik
Walaupun sekadar memaafkan aku
Ataupun cukup melemparkan senyuman
Kerana aku masih perlukan
AlQuran Berwarna Jingga itu..

***


"Seseorang itu tidak merasai kemanisan iman
sehinggalah dia mengasihi seseorang hanya kerana Allah,
sehinggalah dicampak ke dalam api lebih disukainya
daripada kembali kufur selepas Allah menyelamatkannya,
dan sehinggalah Allah dan Rasul-Nya
lebih dia cintai berbanding yang lain daripada kedua-duanya."


piousISsoleh
~Bisakah ku Gapai~




...bahu sape?...


thanx Zubir coz remind me bout one song
really bermakna n penuh dgn ketenangan

"Menagislah DiBahuku"

Kau datang padaku seperti biasa
Kusambut bahagia dengan tangan terbuka
Kau balas dengan senyum seadanya
Kutahu ada sesuatu yang berbeza

Kau hanya diam seribu bahasa
Hanya matamu yang cuba berbicara
Bahwa saat ini hatimu terluka
Kau tahu ku ada di sini untukmu

Mencuba tak berkedip menahan tegar di hujung mata
Hingga kau pun tak kuasa, berderailah air mata
Dalam pelukku kau curahkan semua

Menangislah …
Kadang manusia terlalu sombong tuk menangis
Lalu untuk apa air mata telah dicipta
Bukan hanya bahagia yang ada di dunia
Menangislah …
Di bahuku kau berikanku kepercayaan
Bahwa laramu adalah haru biruku
Kerna aku adalah sahabatmu
Menangislah … (dibahuku ku disini untukmu)
Menangislah … (dibahuku kerna ku sahabatmu)

Seriously, aku still tercari-cari sahabat dlm lagu ni..kalo kt KISAS, ada kt merata2..tp kat sni, Ya Allah, letihnyer mencari. Walaupun kt sni join usrah, tiap2 kali perjumpaan baca doa rabitah, tp ktorg still x da lg ukhwah semantap KISAS. Mungkin air liur kami masih belom sebati, ataupun terlalu berhati-hati takut mendatangkan fitnah ataupun aku yang tidak memberi sepenuhnya.. Hmmm..dalam lagu td, aku paling suke yg 3rd paragraph tu.. Yess! It's true yg bukan hanya bahagia yg ada di dunia, then, we should cry..Lepaskan sume..Kt KISAS N KMK, aku selalu wat..kat KISAS siap ada Doc peribadi lg, thanx to Doc Fahmi.. He's been a very good listener. Tp kt UiTM, aku hnya menangis 2 KALI shj..apakah maksudnye? Hati aku semakin keras? atau aku semakin keras? atau x da bahu utk aku menangis? Till now, aku sendiri x taw jawapannye. Im seeking for da answer..anybody can help me??


ke aku terlalu mengada2 utk sume ni?? ke budak lelaki mekanikal sumenyer berjiwa keras?? so, i hav to be like "them" la?? ok, i'll try..n now im still trying..still trying..n keep trying..aku still boleh senyum..aku still boleh gelak..aku still leh bergurau..well done zahir's firdaus!! Then, jom diagnose batin's firdaus, mak aihh, bengkak gler..dh mcm 3 kali ganda saiz biasa..biler nk meletop ni?? biler nk stop fuctioning ni?? biler nak ganti ngn hati baru ni?? salah doseageubat ke? or terlebih letak air penawar? or ada jin bersarang dalamnye?? confused! still confusing...

p/s: sape2 nk pinjamkan bahu korg? =)

Sunday, October 10, 2010

...Important News...













Sorry, the owner of "piousISsoleh" is mentally down. piousISsoleh is temporary closed for the maintenance. Please pray for him. =)





Saturday, October 2, 2010

...Dugaan aku n Dugaan Mereka...



Patutkah manusia menyangka bahawa mereka
akan dibiarkan dengan hanya berkata:

“Kami beriman”, sedang mereka tidak diuji
(dengan sesuatu cubaan)?


(Al 'Ankabuut: 2)

Assalamualaikum...

Jumaat, 1 oktober 2010, 0001 mlm:

Allahuakbar! Terasa beratnyer diri ini..Apakah segala beban ini hanya pada aku?? Aku sedang diuji! Seringkali terfikir, mampukah n tatkala ini, hatiku semacam bersepakat dengan jiwa ini betapa sudah tidak mampu aku harungi semua ini. Mahu sahaja aku hentikan segalanya andai dalam kudratku...arrggghhh!! Mana dia rakan usrah yang mendoakan DOA RABITAH bersama??? Mana dia rakan2 yang selalu KETAWA bersama?? Mana dia akak2 n adek2ku?? Tiba2, terasa kosongnyer dunia aku..Ujian apakah ini?? Dugaan apakah ini?? Mengapakah kepada aku jua?? Bertubi2 menerjah ke hati ini..Esok perlu bersedia dengan berbagai ujian dunia lagi..Bisik hati kecil, "Ya Allah, ambillah nyawa ini segera..sudah tidak mampu aku berada dalam pentas lakonan ini lagi"

(Dalam pada itu manusia tidak menghiraukan balasan akhirat), oleh yang demikian, maka kebanyakan manusia apabila diuji oleh Tuhannya dengan dimuliakan dan dimewahkan hidupnya, (ia tidak mahu bersyukur tetapi terus bersikap takbur) serta berkata dengan sombongnya:“Tuhanku telah memuliakan daku!” Dan sebaliknya apabila ia diuji oleh Tuhannya, dengan disempitkan rezekinya, (ia tidak bersabar bahkan ia resah gelisah) serta merepek dengan katanya: “Tuhanku telah menghinakan daku!” (Al Fajr, 89: 15-16)

Jumaat, 1 oktober 2010, 0116 mlm:

Cuba aku berhijrah ke alam mimpi, namun, mata ini seakan berkolaborasi dengan fikiranku..sungguh kusut. Sakit Hati! Benci! Sedih! Kecewa! Lantas aku bangun n terus berwudhu'. Alhamdulillah, ketenangan itu sudah mula menyinggah dihati. Terus membuka buku dan mulakan revision. Sesekali terdengar suara. Sesekali terpandang. Peristiwa tadi terus menerjah! Kemudian datang pula masalah2 yang lain. Aku TEWAS! Mudah sahaja aku dikalahkan. Beberapa ketukan kelukaan yang dianggap ujian ini menghentak jiwaku, aku terus menyerah. LEMAH nyer. Subhanallah, ujian apakah ini? Seolah-olah aku menidakkan janji Allah dalam kitabnya. Astaghfirullah! Hamba apakah aku ini?!

Bukankah,Allah telah berkata dengan jelas di dalam Al-Quran yang Allah tidak akan sekali-kali menguji hambaNya diluar kemampuan hambaNya. Allah tahu kita kuat dalam menghadapi ujianNya jadi Allah berikan ujian itu ke atas diri kita. Di sini kita dapat lihat betapa sayang dan kasihnya Allah kepada kita sebagai hambaNya. Allah menguji seseorang bukan kerana Allah benci kepada kita tetapi p ercayalah yang Allah sangat kasih kepada kita. Cuma kita sebagai hambaNya tidak pernah hendak bersabar dalam menghadapi ujianNya. Pasti Allah telah aturkan yang terbaik buat kita kerana setiap yang berlaku ada hikmahnya.


Jumaat, 1 oktober 2010, 0237:

Selesai membaca Al-Mulk, terus aku mati seketika. Terasa ringan di situ. Berharap agar diberi mimpi2 yang indah agar dapat mengubat kepedihan menanggung segaa dugaan ini. Alhamdulillah, seakan-akan Allah mendengar rintahan hambaNYA ini. Oh!, mana mungkin "seakan-akan" kerana ALLAH PASTI mendengar segalanya. Allah Maha Mendengar~ Terasa bahagia apabila bertemu Emak, Abah, Akak, Eda, Pijah, Nisah n Fikri. Walaupun sekadar dalam mimpi, namun, puasnyer bertemu mereka seolah-olah dalam realiti. Bergelak ketawa. Bergurau jenaka. Berhibur Mesra. Tiada sebarang tangisan. Alangkah bahagianyer andai hari2 ku seperti ini. Sentiasa disisi mereka. Apakah mereka tiada sebarang masalah mahupun ujian?

‘Dan selalulah berharap kepada Allah tentang sesuatu
yang menyebabkan untuk tidak menderhakai Allah.
Takutlah kepada Allah dengan sebenar-benar takut
(taqwa), tentu engkau akan terlepas dari sifat berputus asa dari rahmat Allah’

Jumaat, 1 oktober 2010, 0553:

Sekejap rasanyer bertemu mereka. Tiba2, roh aku pulang. Mungkin terkejut dengan laungan azan dari pak arab disini. Bingkas bangun. Solat. Al-Mathurat. Kemudian, hati berbalah. Tidur atau menelaah? Dua lagi tests melambai dihadapan. Tiada usaha, tiada kejayaan. Tiada kejayaan, tiada kegembiraan. Mana mungkin aku akan biarkan kedukaan bertambah lagi. Terus mencapai buku Shigley's Mechanical Engineering Design. Tak faham! Apakah? Maka, terus teringat pada mimpi itu. Lalu, terus melangkah ke kamar lagi.

Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa s
esungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,
(Sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya
tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.

(As-Syarh,94: 5-6)

Jumaat, 1 oktober 2010, 0942:

Selesai solat Dhuha, terus di meja menelaah. Namun, tiba2, kenangan manis roh aku malam td singgah sebentar di mindaku. Sekali lagi terpancar, bahagianya mereka. Apakah tiada ujian untuk emak, abah n lain2? Atau disebalik senyuman mereka itu telah diselitkan sesuatu yang perlu aku rungkaikan. Penat juga berfikir. Hampir tiada jawapan ditemui. Lantas, terus mendail ke rumah. Sengaja bertanya khabar. Disamping mohon doakan anakanda meraka ini berjaya. Abah angkat. Ceria suaranya. Mahu sahaja aku menangis. Rindu. Seronok dia bercerita tentang akak yang pergi ke rumah eda kerana membawa anak-anak muridnya ke pertandingan robotik. Gembira abah memberitahu pijah ada program hujung minggu ini, dia kena melukis. Bahagia bunyinya ketika memberitahu Nisah baru sahaja pulang ke Daurah. Lantas, sedikit ketawa bercerita tentang adik yang menuang sabun dalam kolah. Bahagianya abah. Suara emak pula berkumandang. Soalan pertama nya, rambut abang sudah dipotong? Rimas sungguh beliau dengan rambutku. Allahuakbar! Beberapa ketika telefon ku matikan.
Wahai anakku, janganlah engkau langsung menelan sahaja kerana manisnya barang dan janganlah langsung memuntahkan sahaja pahitnya sesuatu barang itu, kerana manis belum tentu menimbulkan kesegaran dan pahit itu belum tentu memberi kesengsaraan”
(Luqmanul Hakim)

Jumaat, 1 oktober 2010, 1000:

Mungkin Allah mahu menenangkan hati ini. Lantas terus terfikir dan memikir, betapa setiap orang dari mereka telah diuji dengan pelbagai dugaan dan mereka BERJAYA mengahadapinya. Lihat ganjarannya. Bahagianyer mereka. Malunya aku. LEMAH! LiHat sahaja pada emak, usah dipandang pada masa lalu yang jauh terkebelakang. Imbas kembali ketika emak mengandungkan adik, terpaksa ditahan dalam wad hampir dua bulan akibat uri dibawah. Ketika itu dalam bulan puasa dan raya. Lalu pada raya ke 10, lahirlah adik kedua. Namun, bukan sebagai insan yang normal. Alhamdulillah, kami telah ada ahli syurga dalam keluarga. Namun, lihat sahaja pada emak. KUAT! TABAH! REDHA! Tiada sebarang air mata kekecewaan mengalir. Sangat2 bersyukur adik dilahirkan dengan selamat. Walaupun melalui pembedahan. Inilah dugaan emak. Dan telah berjaya emak harungi.

Kemudian, terus teringat pada abah. Semuda darjah tiga, ibu abah telah diambil oleh Allah. Darjah Tiga, n abah adalah anak lelaki sulung. Segalanya di bahu abah. Setelah tok Aminah, Pak Tam n Pak Su juga telah kembali bertemu Allah. Abah keseorangan sebagai rujukan. N abah sangat KUAT! CEKAL! TABAH! Lagi aku malu pada mereka.

Akak pula, beliau diuji dengan KEMEWAHAN. Nampak seakan KEBAHAGIAAN. Namun, bukan mudah menjadi orang yang mewah di dunia n cuba untuk mewah di akhirat. Namun, akak terus mencuba. Aku doakan agar akak akan terus KUAT.

Teringat pula pada Eda. Ujiannya dari UPM lagi. Diuji antara tanggungjawab JEMAAH dan KELUARGA. Kekadang emak merajuk kerana Eda jarang pulang ke rumah. Bukan tidak mahu, tetapi tanggungjawab itu alasannya. Namun, Eda masih KUAT! TIDAK MUDAH MENGALAH! n kini semakin bijak menguruskan hidupnya. Mungkin kerana sudah berkeluarga. Pijah, baru sahaja sembuh dari demam.

Pijah lagi kuat. Diuji dengan pelbagai tekanan. Ditekan dengan pelajaran,pujian n bandingan. Dahsyat UJIANnya. Andai aku, mesti sudah TEWAS. Namun, kini pijah BERJAYA. Beberapa kali anugerah DEKAN miliknya. Mampu tersenyum dia kini.

Adik perempuanku, Nisah. Seringkali mendapat sakit. Paling lemah ketahanan badannya antara kami. UJIAN jua untuknya. Seringkali itu adalah halangan. Kekadang dimarahi n diperli kerana "kelembikan" nya. Bukan itu pintanya. Namun, itu bukan lagi alasan baginya. Sudah berada di PERLIS. Jauh di utara Malaysia. Keseorangan membawa kesakitan itu. Dan Nisah tidak pernah mengeluh. Mungkin muda itu sudah sedar itu UJIAN Allah. Aku?? Allahuakbar!

Lantas, terus teringat kepada adik kesayangan semua. Penghidap Syndrom Down. Bukan itu dipintanya. Yakin aku katakan yang jauh disudut hatinya mahu jua jadi insan yang NORMAL. Namun, itulah UJIAN buat adik. Selalu menjadi bahan ejekan. Selalu dimarahi. Selalu diketawakan keranan keletahnya. Tapi, adik terus bahagia. Anugerah dari Allah untuk kami.

***
Baru aku mengerti mengapa Allah datangkan mereka dalam mimpiku. Mahu aku renung kembali dugaan2 mereka. Aku bukan keseorangan dalam diuji. Setiap orang akan diuji dan Allah tidak akan menguji kita diluar kemampuan kita. Sebuah kehidupan pasti menjanjikan ujian. Setiap ujian perlu dihadapi dengan bijaksana. Sentiasalah dekat kan hati kita pada Allah kerana kita akan sedar bahawa kita diuji bukan sekadar diuji. Ada something untuk kita. Redha kan la diri dan sabarlah dengan setiap ujian. Mana mungkin kita bisa lari dari setiap ujian kerana bagi orang yang bijak ujian itu sedang mengajar kita. Allah sedang mengajar kita erti kesabaran. Keikhlasan kita sedang diperiksa. Apakah selama ini kita benar2 ikhlas atau pura2 ikhlas. Aku seringkali terlupa bahawa Allah tu Maha Mengetahui segalanya. Andai ini menjadi peganganku, tiada mungkin aku bisa mengeluh atas setiap ujian.

"Ya Allah, ampunkanlah segala dosa-dosa ku"

Saad bin Abi Waqqas pernah bertanya kepada Rasulullah saw., "Siapakah orang yang paling berat cubaannya ?"

Jawab baginda, "Di antara orang-orang yang paling berat cubaannya ialah para nabi, kemudian mereka yang seumpama dan seterusnya. Seseorang itu diuji sesuai dengan kadar agamanya. Jika dia mempunyai kekuatan dalam agamanya, maka beratlah ujian yang diterimanya.Sekira agamanya lemah, tentu dia akan diuji sesuai dengan kadar agamanya. Ujian akan selalu datang menimpa seorang hamba selagi dia masih berpijak di atas bumi, dan sehingga tiada lagi kesalahan padanya.” (Riwayat Tirmizi)

sayang mereka =)

Wednesday, September 29, 2010

...10 Muwasafat Muslim..



1)Akidah yang sejahtera
(Salimul Aqidah)

2)Ibadah yang shahih
(Sahihul Ibadah)

3)Akhlak yang sempurna
(Matinul Khuluq)

4)Tersusun urusannya

5)Sihat tubuh badanya
(Qawiyal Jism)

6)Berdisiplin dengan masa
(Harithun ala waktihi)

7)Pandai berdikari

8)Bersungguh sungguh melawan hawa nafsu
(Mujahadah ala nafsi)

9)Bermanfaat untuk orang lain
(Nafiaun li ghairihi)

10)Berilmu pengetahuan
(Mutsaqqafal Fikri)


Rujuk (Al-Qasas,28 : 14- 23)

[14]

Dan ketika Musa sampai ke peringkat umurnya yang cukup kekuatannya dan sempurna, Kami beri kepadanya kebijaksanaan serta ilmu pengetahuan; dan demikian Kami membalas orang-orang yang berusaha memperbaiki amalannya.
[15]
Dan masuklah ia ke bandar (Mesir) dalam masa penduduknya tidak menyedarinya, lalu didapatinya di situ dua orang lelaki sedang berkelahi, – seorang dari golongannya sendiri dan yang seorang lagi dari pihak musuhnya. Maka orang yang dari golongannya meminta tolong kepadanya melawan orang yang dari pihak musuhnya; Musa pun menumbuknya lalu menyebabkan orang itu mati. (pada saat itu) Musa berkata: “Ini adalah dari kerja Syaitan, sesungguhnya Syaitan itu musuh yang menyesatkan, yang nyata (angkaranya) “.
[16]
Ia merayu (dengan sesalnya): “Wahai Tuhanku, sesungguhnya aku telah menganiaya diri sendiri; oleh itu ampunkanlah – apalah jua kiranya – akan dosaku”. (Maka Allah Taala menerima taubatnya) lalu mengampunkan dosanya; sesungguhnya Allah jualah Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
[17]
Ia merayu lagi: “Wahai Tuhanku, demi nikmat-nikmat yang Engkau kurniakan kepadaku, (peliharalah daku) supaya aku tidak akan menjadi penyokong kepada golongan yang bersalah”.
[18]
Semenjak itu, tinggalah ia di bandar (Mesir) dalam keadaan cemas sambil memerhatikan (berita mengenai dirinya), maka tiba-tiba orang yang meminta pertolongan kepadanya semalam, memanggil meminta pertolongannya lagi. Musa berkata kepadanya: “Sesungguhnya engkau ini orang yang nyata sesatnya!”
[19]
Maka ketika ia bersedia hendak menumbuk orang yang menjadi musuh bagi mereka berdua berkatalah orang itu: “Wahai Musa, adakah engkau hendak membunuhku sebagaimana engkau membunuh satu jiwa semalam? Sebenarnya engkau hanyalah hendak menjadi seorang yang kejam di bumi, dan tidaklah engkau hendak menjadi seorang pendamai”.
[20]
Dan datanglah seorang lelaki dari hujung bandar itu dengan berlari, (lalu menyampaikan berita) dengan berkata: “Wahai Musa, sesungguhnya pegawai-pegawai Firaun sedang mengadakan pakatan terhadapmu, mereka hendak membunuhmu; oleh itu pergilah dari sini, sesungguhnya aku adalah pemberi nasihat secara ikhlas kepadamu”.
[21]
Musa pun keluarlah dari negeri itu dalam keadaan cemas sambil memerhatikan (berita mengenai dirinya) serta berdoa dengan berkata: “Wahai Tuhanku, selamatkanlah daku dari kaum yang zalim “.
[22]
Dan setelah ia (meninggalkan Mesir dalam perjalanan) menuju ke negeri Madyan, berdoalah ia dengan berkata: “Mudah-mudahan Tuhanku menunjukkan jalan yang benar kepadaku,”.
[23]
Dan ketika dia sampai di telaga air negeri Madyan, ia dapati di situ sekumpulan orang-orang lelaki sedang memberi minum (binatang ternak masing-masing), dan ia juga dapati di sebelah mereka dua perempuan yang sedang menahan kambing-kambingnya. dia bertanya: “Apa hal kamu berdua?” Mereka menjawab: “Kami tidak memberi minum (kambing-kambing kami) sehingga pengembala-pengembala itu membawa balik binatang ternak masing-masing; dan bapa kami seorang yang terlalu tua umurnya “.
[24]
Maka Musa pun memberi minum kepada binatang-binatang ternak mereka, kemudian ia pergi ke tempat teduh lalu berdoa dengan berkata: “Wahai Tuhanku, sesungguhnya aku sangat berhajat kepada sebarang rezeki pemberian yang Engkau berikan”.
[25]
Kemudian salah seorang dari perempuan dua beradik itu datang mendapatkannya dengan berjalan dalam keadaan tersipu-sipu sambil berkata:” Sebenarnya bapaku menjemputmu untuk membalas budimu memberi minum binatang ternak kami”. Maka ketika Musa datang mendapatkannya dan menceritakan kepadanya kisah-kisah kejadian yang berlaku (mengenai dirinya) berkatalah orang tua itu kepadanya: “Janganlah engkau bimbang, engkau telah selamat dari kaum yang zalim itu “.
[26]
Salah seorang di antara perempuan yang berdua itu berkata: “Wahai ayah, ambilah dia memjadi orang upahan (mengembala kambing kita), sesungguhnya sebaik-baik orang yang ayah ambil bekerja ialah orang yang kuat, lagi amanah”.
[27]
Bapa perempuan itu berkata (kepada Musa): “Aku hendak mengahwinkanmu dengan salah seorang dari dua anak perempuanku ini, dengan syarat bahawa engkau bekerja denganku selama delapan tahun; dalam pada itu, jika engkau genapkan menjadi sepuluh tahun, maka yang demikian itu adalah dari kerelaanmu sendiri. Dan (ingatlah) aku tidak bertujuan hendak menyusahkanmu; engkau akan dapati aku Insya Allah, dari orang-orang yang baik layanannya”.
[28]
Musa menjawab: “Perjanjian itu adalah antaraku denganmu (tetap dihormati bersama); yang mana sahaja dari dua tempoh itu yang aku tunaikan, maka janganlah hendaknya aku disalahkan. Dan Allah jualah menjadi Pengawas terhadap apa yang kita katakan itu”.


Kesepuluh-puluh muwasafat muslim ini digenerate dr ayat2 di atas..so, untuk uji kefahaman kita semua, cuba cari setiap ayat yg reflectkan setiap muwasafat diatas..jomjomjom!


piousISsoleh
~bisakah ku gapai~

...m0tiF??..























piousISsoleh

~bisakah ku gapai~

Sunday, September 26, 2010

...wALiMaH...

Assalamualaikum..

Hampir sebulan lebih tak menjenguk ke blog ni..ada la rupe sawang2 sket dh ni..org tyme raya bersihkan sawang, but, aku, biarkan sawang merebak kt "piousISsoleh" ni..hmm..actually, dh masuk sem5 ni baru rase ke"degree"an ke"mekanikal"an..ngee~ sangatsangatsangat BUSY ngn mcm benda dunia..adeh! Mungkin Allah nk ng peringatan kt aku n kwn2 len ttg "Ingat 5 Perkara B4 DTG ANOTHER 5 MATTER" n one of them is "LAPANG B4 SEMPIT"...arrgghhh, biler nak abes semua ni! selalu gak aku mengeluh cmnie..huhu, manusia kan..kuat x berpuas hati..biler la nk berubah ni..doakan aku menjadi orang yg lebih baek eh..

sekadar hiasan =)


Ish3, dh melalut ni..actually, nak start entry terbaru ni ngn citer walimah kawan ke5 KISAS yang dh selamat dgn jayanyer mendirikan masjid..Tahniah to Anas n Shamsinar..
"Barakallahulakuma wa Baraka a'laikuma wa Jamaa' Bainakuma fil Khair"


Seronok sgt hari sabtu 25 sept tu coz mcm2 dh jadi n rmai kenalan KISAS dh "dijumpai" semula..Ya ALLAH bahagianyer hati ini tatkala itu..rase mahu berhentikan seketika masa yang sedang berputar..tp mase tu memang rase betapa jeles nyer masa dengan keakraban kami.."Ya Allah, engkau telah tautkan hati2 ni n moga2 ia ditautkan keranaMU n ke arah jalanMU" ~ameen~

Thanks to Haris Aysraf, Fahmi, Hakim Jaafar, Muzakkir, Dzulkifli, Lutfi, Hafiz, Ridhwan, Fawwaz, Naim, Tong, Muhaimin, Najmuddin, Safwan, Cham, Naufal, Alif (kwn naufal), Paan, Omar, Marwan n Nazrul Aizad sape2 yg pegi..maaf yg tertinggal~





"Ya Allah, aku mohon kepada-Mu dikurniakan seorang isteri yang solehah,
yang dapat membantuku menyelesaikan urusan duniaku dan urusan akhiratku.''


p/s: hari tu juga terjumpa seseorg dgn tidak sengaja..apakah?? adeehh~~


piousISsoleh
~bisakah ku gapai~

Friday, August 20, 2010

...jiKa tERaKHir buAtKu...

Jika Terakhir Buatku
Saujana

Oh Tuhan
Hamba-Mu ini kekeliruan
Sukar mencari jalan yang benar
Kerna dipaut hasut dunia
Mencintai yang lain lebih dari-Mu

Oh Tuhan
Hidayah-Mu pernah hadir
Hingga kering airmataku menitis
Namun terkadang aku berpaling
Kerna mengejar nikmat dunia sementara

Hari ini ku bimbangi
Jika terakhir hidup
Adakah lagi subuh esok
Untuk ku bernafas
Dan sujud mengabdi pada-Mu
Oh Tuhan

Berikan daku kesempatan
Menebus kesalahan
Lantaran dosa dan noda
Dan sengaja melupakanmu
Hadirkan damai
Sebelum di hujung nafasku

Oh Tuhan
Berikan daku petunjuk-Mu
Untuk ku meniti ke jalan redha-Mu
Izinkan daku mengulangi
Janji-janji yang baru
Taubat nasuha setulus untuk-Mu
Oh Tuhan

Rahmat kasihMu Tuhan
Ampunan-Mu ku damba
video


piousISsoleh
~bisakah ku gapai~

Wednesday, August 18, 2010

...MALAM GEMILANG RAMADHAN...


JEMPUTAN DIBUKA KEPADA SEMUA WARGA FKM UiTM SHAH ALAM. SILA BAWA RAKAN-RAKAN ANDA BERSAMA-SAMA. BERSAMALAH KITA MERAIKAN MEREKA YANG KURANG BERNASIB BAIK.

p/s: malam tu ada kelas ganti...erm, camne???


piousISsoleh
~bisakah ku gapai~

...(-_-*)....

Assalamualaikum...

adoyyyy...
pening kot TEST THERMAL td..
tgk satu soklan X DAPAT JAWAB..selak lg tgk soklan len SAMA GAK...
hahaaha...
cam x STUDY lak..
tu la sape suh BUSY sangatsangatsangat
erm..td ada 75 marks..
paling TINGGI aku target 10 je...
haaaahh!!!
biar betoi!
arrrgghhhhh...x kan nk GIVE UP dh...
tp SIYES x de semangat..
or patot aku kna LEBIH semangat..
cz nk tunjuk kt aku...
aku x READY ag....
tolong aku....
"alaa, rilex je, TEST baru kot"
ok, fine! TIDOR jom~..
&%^*#@!!
STUDY la lg..
kasi FAHAM la sengal..
tp BANYAK kot benda laen nk settlekan..
hiiisshhh...
BALIK kampung la cmni..
tolong mak wat BENDANG...
pastu 5 tahun lg..
aku NANGIS...
aku bawak KANCIL...
kawan2 aku bawak MAZDA RX7...
tp aku kn MALAYSIAN...
kena la SOKONG barangan tempatan..
alasan!
nk SENANGKAN hati konon....
YA ALLAH...
baru minggu ke-7 kot..
jap2.."baru?"
adoyyyy....
DAH minggu ke-7...
biler aku nk READY ni?...
so....
READY la dr skang..
KURANGkan waktu TIDORmu...
sob3...
x leh TIDOR ke?..
KURANG la sengal!!!...
tambah2 bulan RAMADHAN ni...
erm...
lagi2??
FOKUS2 dalam kelas...
wuuraggh(menguap)..
mna leh kot..
dh NGANTOK sangat..
haha..
ok la, SEE U NEXT SEM la cmtu..
gulp!
erm....ok2...


Jika kau merasa lelah dan tak berdaya dari usaha yang sepertinya sia2, Allah s.w.t tahu betapa keras engkau sudah berusaha…

Ketika kau sudah menangis sekian lama dan hatimu masih terasa pedih, Allah s.w.t sudah menghitung air matamu…

Jika kau fikir bahawa hidupmu sedang menunggu sesuatu dan waktu terasa berlalu begitu saja, Allah s.w.t sedang menunggu bersama denganmu…

Ketika kau merasa sendirian dan teman2mu terlalu sibuk untuk menalipon, Allah s.w.t selalu berada disampingmu…

Ketika kau fikir bahawa kau sudah mencuba segalanya dan tidak tahu hendak berbuat apa lagi, Allah s.w.t punya jawapannya…

Ketika segala sesuatu menjadi tidak masuk akal dan kau merasa tertekan, Allah s.w.t dapat menenangkanmu…

Jika tiba2 kau dapat melihat jejak2 harapan, Allah s.w.t sedang berbisik padamu…

Ketika segala sesuatu berjalan lancar dan kau merasa ingin mengucap syukur, Allah s.w.t telah memberkatimu…

Ketika sesuatu yang indah terjadi dan kau dipenuhi ketakjuban, Allah s.w.t telah tersenyum padamu…

Ketika kau miliki tujuan untuk dipenuhi dan mimpi untuk digenapi, Allah s.w.t sudah membuka matamu dan memanggilmu dengan namamu…

Ingat bahawa dimanapun kau atau kemanapun kau menghadap, ALLAH SWT TAHU…



piousISsoleh
~bisakah ku gapai~

Tuesday, August 17, 2010

......aHLaN waSaHlan ya RAMADHAN (3)...

Assalamualaikum..

Alhamduillah...dh hari ke-7 berpuasa, sudah 6 kali aku berbuka, 7 kali terawih, 5 kali witir,2 kali sahur..hari ni terbangon sahur serentak dgn msg yg dpt dr adek aku..seyes x caye, 5 kali gak la baca msg tu =)

"Bangon3x bang"
msj dr adekku jam 5.00 pg

"Dah bangon lom?"
jam 5.05pg, dr abang

msg korang pelik, apa yang besz SANGAT dpt msg dr ABANG n ADEK..hmmmm, then, for those yg knal aku akan lg pelik, sejak biler aku ada ABANG kn?? adik tu mmg x dinafikan ada, siap 2 org ag, Hanisah n Fikri, tp ADEK ni baru ada..actually, ABANG n ADEK ni msing bukanlah yg KANDUNG, pt yg ANGKAT je..actually, both of them adalah dr KISAS..yg abg angkat aku ni dlu adalah SENIOR yg PALING aku menyampah..haha..sket2 nk MARAH aku...tp dialah yg PALING BAIK ngn aku skang..dh mcm adik beradik..mak, abah n akak pn tau gak..yg kes ADEK aku ni lak, dia leh kata SUPER JUNIOR aku la..x pernah jumpa lgsg kt KISAS..tuptutptutp RAPAT..UKHWAH kn...semuanya INDAH andai krn Allah...

Mungkin, still x jawab ag sbb apa aku gembira dpt msg dorg..selama ni, cz BUSY SANGAT, rse keseorangan, rse dh x LARAT sangatsangatsangatsangat..tbe2, dorg dtg..YA ALLAH, engkaulah MAHA MENGETAHUI..walaupun, juz simple sentence tp aku rse gembira sangatsangatsangat cz aku baru SEDAR yg aku ada org lain selain mak, ayah, family kandung..HEBATnyer KISAS bentuk UKHWAH..selalu terfikir, andai bisa terus berada di KISAS,aku org pertama yg akan disitu..seriously, semenjak dua menjak ni asek rase kosong, rse sorg2 je kt UiTM cz disaat aku perlukan orang nk dengar, aku x jumpa sape2..tp alhamdulillah, ALLAH dh datangkan kpd aku dua insan yang benar2 baek..aku x kesah org nk ckap aku PELIK cz ada abang n adek angkat lelaki, org kata gay la..tp insyaAllah, UKHWAH INI HANYA KERANA ALLAH..

Bukan bermaksud kwn2 UiTM ni x besh, tp thap ke"UKHWAH"an tu still x TINGGI lg..mungkin aku yg x bg sepenuhnya..tp kekdang aku juga mahu sesuatu dr mereka..teringat kata-kata SAIDINA ALI;

andai terasa pendek tanganmu utk membalas seadanya..
panjangkanlah lidah mu untuk mengucapkan TERIMA KASIH

so, utk diriku, rajin2lah senangkan hati org, sbb orang akan sentiasa senang untuk menyenangkan kita ketika kita memerlukan kesenangan setelah dihimpit oleh benda2 yang tidak menyenangkan dalam kehidupan yang kekadang senang n kekadang tidak senang


piousISsoleh
~bisakah ku gapai~

...aHLaN waSaHlan ya RAMADHAN (2)...

Dalam sebuah hadis, Nabi (saw) bersabda:
Tidaklah berpuasa itu dari makan-minum semata, tetapi berpuasa itu adalah dari
perbuatan kosong dan perkataan keji. Maka jika kau dicaci orang atau diperbodohnya,
hendaklah kamu mengatakan: “saya ini berpuasa, saya ini berpuasa!”
(hadis riwayat Ibnu khuzaimah dan Ibnu Hibban)


Jelas kepada kita bahawa puasa yang berkualiti bukan sekadar menahan diri dari dari makan-minum. Tetapi kita perlu juga menahan diri dari perbuatan kosong (lagha). Cuba bayangkan berapa banyak perbuatan lagha yang kita buat hari ini; dari berbual kosong sehingga kepada bermain computer games atau menonton television. Sebaliknya kita perlu sibukkan harian kita dengan kerja-kerja yang produktif; untuk dunia dan akhirat kita. Jika mempunyai luang dari waktu bekerja mencari nafkah kita, sibukkan diri dengan membaca al-Quran, terjemahannya atau berzikir atau i’tikaf atau menghadiri majlis ilmu atau membaca buku-buku agama dan seumpamanya.

Satu lagi adab penting orang berpuasa ialah mengawal lidah dan perasaan. Orang yang berpuasa adalah seorang yang tenang, sabar dan berhati-hati dalam percakapannya. Puasa itulah membolehkan beliau untuk mengawal diri dari memberi tindak balas negatif apabila diuja dengan perkara-perkara negatif oleh orang lain.

Abu Hurairah (ra) berkata bahawa Rasulullah (saw) bersabda:
Dan puasa itu merupakan perisai, maka janganlah seseorang yang berpuasa itu berkata
keji dan meninggikan suara atau mencaci maki. Dan seandainya dicaci oleh seseorang
atau diajaknya berkelahi hendaklah dijawabnya: “saya ini berpuasa, saya ini berpuasa!”.
(hadis riwayat Ahmad, Muslim dan Annisa’i)

Begitu kuat tuntutan kita menjaga lidah ini ditekankan lagi dalam sebuah hadis lain pula
di mana Nabi (saw) bersabda:

Sesiapa yang tidak menghentikan perkataan-perkataan dusta dan melakukan kedustaan itu, maka Allah tidak merasa perlu ia meninggalkan makan-minumnya. (hadis riwayat Jama’ah kecuali Muslim)

Marilah kita berusaha dan berdo’a agar Allah swt mempermudahkan kita menjalani ibadah puasa kita dengan paling sempurna. Semoga puasa kita hari ini lebih baik dari semalam, dan tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya.


tenangkan =)









video

piousISsoleh
~bisakah ku gapai~

...aHLaN waSaHlan ya RAMADHAN...

Assalamulaikum..
Actually, entry terbaru ni di buat slps "tercabar" ngn adek aku..dia pn dh ada blog, n stat2 blog dia dh ada 4 posts..erm..seriously, sem 5 ni baru rse ke"mekanikal"an nyer...sangatsangatsangatsangatsanagt LETIH! byk komitmen n byk amanah..Allahuakbar! time ni la akan jumpa sape kawan sebenar..n time ni juga baru rase UKHWAH ITU SANGAT INDAH..syukran jazilan ya KISAS =)

Alhamdulillah, sem5 ni dpt berbaik ngn adik2 junior part 1..ni sume sebab pogem Mechanical Interactive Group (MIG). Setakat ni kami dh berkumpul bersama dlm 2 program. A Nite with Wall Climbing n Santai D'Congkak.. kredit to Fitrie n Aziim as pengarah progam..Well Done! Wlaupun, byk sangatsangatsangatsangat MASALAH, tp alhamdulillah, still dpt atasi..

Ni cter pasal MIG,psal EXCO KEROHANIAN N KEPIMPINAN SMF-FKM pn ada juga tanggungjawabnyer. Skang tgh busy utk terbitkan risalah yg dinamakan MANIS (stands for Mahasiswa Mekanikal Soleh) n program Malam Gemilang Ramadhan Bersama Anak-Anak Yatim..Ya Allah, sangatsangatsangatsangatsangat PENAT! Kekdg mmg rse x larat sgt..dlu, ada adek aku tolong dengar prob..tp skang mungkin dia BUSY..maklomlah bakal DOCTOR..so, mmg kna hadapi sorang2..sekali lagi, teringat ZAWIR,FATIH,ACAP,RAQEEB..ya Alah, sangatsangatsangatsangat RINDU kan UKHWAH itu..

Hmmm...dh termelalut ni..actually, entry ni nk wish "HEPI RAMADHAN KAREEM"..sama2lah kita berusaha merebut segala mutiara dlm BULAN MULIA ini..alhamdulillah, naqeen ada kasi satu borang mutabaah..InsyaAllah, moga2 borang tu dpt membantu ke"ISTIQAMAH"an aku dlm beribadat..dan moga segala pekerjaan yang aku lakukan dapat dikira sbgai ibadah...



Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan ke atas kami berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertaqwa .
(Surah al-Baqarah: 183)



piousISsoleh

~bisakah ku gapai~

Tuesday, June 8, 2010

..tadabbur alam..


"Dan yang paling nikmat ketika berada di puncak gunung adalah
menikmati "cocktail" secara berjemaah dengan berkongsi bekas minuman yang sama..nikmatnye ukhwah"

Dua post sebelum ni dh diceritakan mengenai aktiviti ktorg pd awal sem4..so, sni aku/sy/ana/i kutip info o tazkirah ini dr majalah solusi..kita sharekan bersama..

Faedah Mendaki Gunung
  • Melihat Keajaiban dan kebesaran Allah
  • Untuk kesihatan fizikal.
  • Menguji daya tahan tinggi
  • Meningkatkan motivasi dan disiplin diri
  • Teamwork
  • Melatih diri untuk menghargai alam sekitar
Adab-Adab Mendaki Gunung
  • JGN memanjat seorg diri
  • JGN cakap lepas, besar
  • JGN buang air kecik o besar di pangkal pokok atau tempat air bertakung
  • JGN bergurau berlebihan
  • JGN melakukan maksiat
  • JGN berpisah dari kumpulan
  • JGN berdiri o bergurau dicuraman
  • JGN tinggalkan sampah
  • JGN mementingkan diri sendiri
  • Tunggu ahli yang terakhir ketka naik dan turun



"Apabila matahari dilingkari cahayanya (dan hilang lenyap);

Dan apabila bintang-bintang gugur berselerak;

Dan apabila gunung-ganang di terbangkan ke angkasa (setelah dihancurkan menjadi debu);

Dan apabila unta-unta yang bunting terbiar;

Dan apabila binatang-binatang liar dihimpunkan;

Dan apabila lautan meluap-luap bercampur-baur;

Dan apabila tiap-tiap diri disatukan dengan pasangannya;

Dan apabila anak perempuan yang ditanam hidup-hidup: ditanya, -

Dengan dosa apakah ia dibunuh?

Dan apabila surat-surat amal dibentangkan;

Dan apabila langit ditanggalkan dari tempatnya;

Dan apabila neraka dinyalakan menjulang;

Dan apabila Syurga didekatkan;

(Setelah semuanya itu berlaku), tiap-tiap orang akan mengetahui tentang amal yangtelah dibawanya.

Oleh itu, Aku bersumpah dengan bintang-bintang yang tenggelam timbul;

Yang beredar, juga yang tetap pada tempatnya;

Dan malam, apabila ia hampir habis,

Dan siang, apabila ia mulai terang;

Sebenarnya Al-Quran itu, sungguh-sungguh Kalamullah (yang disampaikan oleh Jibril)

Utusan yang mulia"


(At-Takwiir:1-19)




...tq...

...mengarut...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...