Tuesday, September 11, 2012

...B.Eng (Hons) Mechanical [Year 1 - Part 1]...

ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulillah, setelah sekian lama menyepi, aku (kata ganti diri pertama diri pertama yang sama erti dengan aku", "saya" atau "ana" -sumber disini) kembali menulis. It has been quite a long since aku last wrote here. Maklumlah, busy sebagai final year student yang mempunyai thesis telah dirasai. hehe. I am so sorry for those yg menyinggah tapi belog ni still remain not updated since Jun. So, hari nie nak cerita tentang kenangan sepanjang 4 tahun bergelar mahasiswa di UiTM.



...Bachelor of Engineering (Honours) Mechanical, Universiti Teknologi Mara Malaysia [Year 1 - Part 1]...

Tamat Matrikulasi

Lepas je tamat Matriculation Program-MOE kat Kolej Matrikulasi Kedah (KMK) selama setahun dalam jurusan Biological Science dengan result yang tak berapa cemerlang menyebabkan cita-cita untuk menjadi doktor adalah sangat tidak dapat dicapai sekiranya aku melanjutkan pelajaran di IPTA Malaysia, haha, so, lepas abes je, aku terus isi UPU dengan pilih 8 options dalam bidang biological science yang sangat aku minati. haha. 

Tak pernah stop gelak bila tengok gambar ni. Itukah aku??? errrkk~ haha


Then, sementara tunggu keputusan tawaran UPU, aku kena g PLKN. Ceitt. Bukan   aku tak suka tp macam agak menyusahkan  aku sbb  aku kan baru lepas matriks. So, sebab  aku kena g PLKN, byk benda utk masuk U  aku tak dpt settlekan sendiri. Sian mak, ayah n adek beradek  aku sbb kena settlekan untuk sa. 

So, time  aku kat PLKN tu,  aku dapat call dari akak  aku , dia kata  aku dapat offer UiTM Shah Alam, course Engineering. Mula2 through fon tu  aku dengar macam  aku dpt Chemical Engineering. Mula2 agak bangga la (haish, tak baik ni) sbb dpt Chemical even result Chemical time Matriks n SPM takde la flying colours tahap giga pun, haha. Then, time hari nak blah dari PLKN tu, aku tengok la offer letter yg di faks oleh abah, rupa2nya  aku dpt Mechanical Engineering. What derr??? hahaha. Disebabkan nak sangat masuk U,  aku pun terima tawaran tu dengan hati yang tak sangat terbuka. 


*Tawaran

Dah la dapat course yg out of my options tu, sah2 la takde kawan. Baru  aku teringat, ni mesti masalah teknikal time  aku apply UPU hari tu. On the last day kena isi UPU,  aku minta tolong best friend aku finalizekan  aku nyer options.  aku minta tolong dia susun options yg  aku pohon tu according to priority yg  aku nak. Nak dijadikan cerita, camne ntah, options  aku yg tertukar dgn dia. Dia dh la Physical Science student. Dah la sume options dia letak Mechanical Engineering. haha. Memang naseb  aku la. So, aku rase sbb tu la kot  aku dpt offer tu. 

Back to the registration day kat Kolej Meranti aku dah la sorang2. Tak kenal sape2. Memang agak bosan la. Dah la time tu hujan lebat ala2 kucen dan anjing (sile baca: raining cats and dogs) dan lagu2 di radio seolah2 memerlikan sa, agak sedih gak la. Tetbe  aku terlihat kelibat roomate  aku kat Matriks yg sah2 la  aku mmg tak pernah rapat ngn dia. Dia budak Physical Science. So, tak terkejut la dia dpt course tu gak. Jumpa2 je sa, dia terus gelak kan sa. Apa jenis sapaan kah ini?? haha. Dia cakap kat sa, 

"Penat2 ja hang menghafal bio tu tiap2 hari, last2 amek fizik jugak" 

Itulah kata2 semangat untuk sa. errkkk. haha. Lepas jumpa mantan roomate  aku tu,  aku jumpa sorang lagi kelibat manusia yg  aku pernah kenal kat KMK dulu.  aku rasa dia ni budak bio gak ni. So, macam spesis tersesat gak la ni. haha.  aku pun tegur dia, tp dengan hampanya dia macam tak kenal sa. Ceiit. Wat malu je. Dah la tegur depan mak ayah dia. Dia leh wat macam tak kenal  aku je. Mana nak letak muka ni?? haha. aku pun takde la kenal sangat. Seingat sa, ktorg pernah bercakap sekali je. Tu pun dalam masjid kt KMK.  aku ada benda nak bincang pasal program. Dia ahli Peers, aku ahli Pusat Islam. Program ktorg ada bertembung tempat. So, nak settlekan la. Dats why  aku  jumpa dia. Sekali tu je la jumpa dia kt KMK. haha. 


*Kawan

On the first day masuk kelas kat sana, tak sangka plak  aku sekelas dgn budak yg  aku tegur tp dia wat tak tau je tu. hahaha. Nama dia Fitrie. So,  aku dah jumpa geng la. Terus geng ngan dia. Tapi dalam masa yang sama disebabkan  aku tak berapa menerima offer ni dengan hati yang sangat terbuka, so, aku pun berusaha la untuk tukar course. 
Cer teka mana fitrie?? haha

1st time gak la  aku g settle sume2 urusan sorang2. Pergi Bahagian Pengambilan Pelajar sorang2. Pergi Pejabat Fakulti Kejuruteraan Mekanikal orang2. Jumpa Kaunselor sorang2. Jumpa Pegawai kat Fakulti yang  aku nak tukar tu sorang2 gak. Dah la takde transport sendiri. Nseb bek ada driver yg selalu bawak Bas Rapid T603 tu. haha. Kira mcm bestfriend gak la ngn bas tu sbb selalu gler naek bas tu. haha. Tapi Allah knows the best for us. Kita kena yakini tu! So,  aku tak dapat jugak tukar course.  aku dinasihatkan untuk stay 1 semester, then, baru leh tukar. Itu procedure katanya. Hmmm..so,  aku pun agak redha la. hehe.

So, aku pun stay je la ngn course tu untuk satu sem. Siyesly, tak paham apa2 pun. Bosan. Ngantok. haha. Tapi nseb bek ada geng. Masa semester 1, aku rapat dgn Fitrie sbb dia lah org pertama yg s aku jumpa, then,  aku rapat ngn Fareez, ktorg selalu g kuliah sama2. Seawal 7.45pg ktorg dh gerak ke kuliah. Padahal kelas start 8.30pg. Semangat tak?? haha.  aku pun kenal ngn Aziim. Dia roomate Fitrie, kuliah mate  aku gak. Tapi takde la rapat sangat. 



*Subjek

Semester 1 ni subjek yg  aku amek ni sume aku macam tak paham apa2 pun. Haha. Siyes no0b tahap giga kan?  Dah la dapat sorang lecturer yang sangat2 pelik perangainya. Memang teramat tensyen la. Lagi membuak2la semangat nak tukar course tu. Ni subjek2 yang  aku amek masa semester 1:-



aku paling tak suke subjek ketiga tu, Basic Mechanics. Memang takleh score. Ada lebih kurang 9 chapters. Yg betul2 aku faham, 2 chapters je. Boleh pass ke camtu?? What do you expect?? haha. Subjects len tu ok la. Calculus tu mcm Maths, walaupun kat KMK dlu Maths tu adalah subjek kebencian sa, tapi kat U ni power la aku ngn  Maths (errr~)

Fareez banyak ajar  aku wat Engineering Drawing. Ada problem je ngn Engineering Drawing,  aku mesti g ketuk bilik dia. haha. Materials Science lak  aku suka gak la belajar sbb mcm belajar Chemistry. Kena menghafal. Ok la. Lgpon lecturer tu bersifat keibuan. Terasa amat bersalah kalau takleh score. haha. Yg workshop tu best. Siyes! Sbb ajar wat benda hands on. Walaupun takde la belajar details sgt tp ok la. At least tak ngantok macam dalam kelas.  aku paling suke wat lab report. Ini siyes!  aku geng ngn Fitrie, mmg senang la keje ngn dia. Mesti siap cepat n berkualiti punya la. Selalu jadi sumber rujukan. Errr. hahaha. 

Itu Fareez


*Peristiwa itu incident

Time semester 1 ni jugak la macam2 jadi. aku hampir tiap2 minggu pergi lepak umah akak  aku kat Melaka. Sanggup habiskan RM 28.60 tiket bas Transnasional pergi balik. Mana taknya, bosan tahap giga kot duk Shah Alam tu. Biler weekend sume kawan2  aku wat hal masing2. Mmg  aku sorang2 la. Nseb baek ada akak sa, leh la lepak umah dia. Lgpon dia sponsor tiket. Takde masalah la. Siap dapat duit poket lagi. Sayang akak sa. hehe. 

1st time  aku pergi Melaka,  aku kena tipu. Dah la dapat bas tambahan. Bas sekolah buruk tahap giga lak tuh. Tiket mahal nak mam*os. RM30.00 sehala. Ada ke patot? Tiket kata pukul 10.00 mlm, tengok2 pkul 12.00 mlm baru bertolak dari KL. Mmg hangin la satu badan. Tapi hangin sorang2 je la sbb kat KL kan. Takot gak. haha. Yang ni je la cter yang  aku  paling ingat. Haha. 


*Pengakhiran

Oh, before aku abeskan cerita ni, Alhamdulillah, sem 1 ni result  aku boleh la tahan. Alhamdulillah. So, tak jadi la tukar course. Lagipun dah serasi dengan kawan2. Kira macam dah wat geng la. hehe. Tapi ada satu perkara yang  aku  agak menyesal time sem 1. Akak  aku yg kedua ada kontek kawan dia suh ajak  aku masuk usrah. Tapi  aku pergi sekali je. Then, macam tak besh je,  aku pun melarikan diri. Jahat kan? Biler tak join usrah  aku rase mcm tak besh je. Kira macam hari2 tu kosong je. Dats why  aku selalu melarikan diri ke Melaka. Yer la, dah terikut ngn kitaran robot (ada orang cakap kitaran bodoh). Tapi Alhamdulillah, Allah tunjukkan jalanNYA juge. Kawan sa, Aziim, dia yang ajak  aku masuk usrah. Kire akhir2 semester 1 baru  aku join usrah. Ishh3..





p/s: Kawan  aku kata masa sem 1, aku dpt ranking ketiga. Ntah la betul ke tak. kalo betul, Alhamdulillah.

p/s/s:  "...Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui" (2:216)

p/s/s/s:  aku dah decide yg  aku teruskan dengan Mechanical Engineering nie. Bukan lama sangat pun, 4 tahun je. Errr. haha. Lgpon,  aku kena yakin, Allah dah aturkan yang terbaik untuk sa. Bukan  aku tak berusaha untuk tukar course, tapi  aku rasa Allah nak  aku stay ngn course tu juga. Itulah, bukan semua benda yang kita rasa baek elok untuk kita sebenarnya baek untuk kita. Dan bukan semua benda yang kita tak suke tu buruk untuk kita. Apa2 pun boleh terjadi. Allah Maha Kuasa. Tapi dari kejadian tu, aku dapat banyak pengajaran, antaranya  aku kena lebih bergantung sepenuhnya kat Allah lepas aku berusaha.  aku pun kena sentiasa berlapang dada dengan apa yang terjadi dan yang paling penting kesabaran tu. Yer la, aku ni kan jenis tak penyabar sket. errr.




Friday, June 15, 2012

...Jika itu yg terbaik bagi diriku...

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah, syukur, di beri kesempatan waktu utk terus bernafas di bumi Allah,
Alhamdulillah, syukur, terus di uji, tanda Allah sayang pada diri ini,
Alhandulillah, syukur, di beri peluang dan ruang utk berkongsi,

Sejauh mana dan setinggi mana keyakinan kita terhadap pertolongan Allah kepada kita..?
nak sharing satu kisah:

SESEORANG mengeluh pada seorang Guru, 'Dimanakah keadilan ALLAH, telah lama aku meminta dan memohon padaNya namun tak pernah dikabulkan.. aku solat, puasa, bersedekah, berbuat kebajikan.. tapi tak satupun keinginanku dikabulkan.' 

Padahal seorang teman yang ibadahnya teruk, bicaranya menyinggung hati, akhlaknya buruk, tapi apa yang dimintanya terkabul dengan cepat. Oh sungguh ALLAH tidak adil..'
Guru berkata, 'Pernahkah engkau didatangi peminta-minta?' 
'Pernah, tentu saja' Kata orang itu serius. 

'Bayangkan jika peminta itu berpenampilan seram, bertato, bertindik, nyanyiannya tak merdu memekakkan telinga, apa yang kau lakukan?'
Orang itu menjawab, 'segera kuberi wang agar dia cepat berlalu dari hadapanku'

'Lalu bagaimana jika peminta itu besuara merdu mendayu, menyanyi dengan sopan dan penampilannya elok, bersih lagi wangi, apa yg kau lakukan?'
'Kudengarkan dan kunikmati hingga akhir lagu lalu kuminta ia bernyanyi lagi sekali lagi dan tambah lagi..', kata orang itu sambil tertawa. 
'Kalau begitu boleh saja ALLAH bersikap begitu pada kita hambaNya. 

Jika ada manusia yang berakhlak buruk dan dibenciNya berdoa dan memohon padaNya, mungkin akan dia firmankan pada malaikat 'Cepat berikan apa yang dia minta. Aku muak dengan pintanya.'

Tapi bila yang menadahkan tangan adalah hamba yang soleh yang rajin bersedekah, maka mungkin saja ALLAH berfirman pada malaikatNya : ' Tunggu. Tunda dulu apa yang dipintanya, aku menyukai doa2nya, Aku menyukai isak-tangis nya. Aku tak ingin dia menjauh dari Ku setelah mendapat apa yang dipintanya. Aku ingin mendengar tangisnya karena Aku mencintainya..' :'(((



Allah suka hambanya meminta-minta dan merayu kepa-NYA, mengadulah kepada-NYA, SUNGGUH !! ALLAH Maha mendengar lagi Maha Mengasihi..

Moga Optimis dlm segala yang kamu lakukan!~

Saturday, May 12, 2012

...jangan LUPA!...

assalamualaikum

Alhamdulillah...seinfiniti kesyukuran di"rafak"kan pada Allah SWT atas kurniaan nikmat2NYA khususnya nikmat Iman dan Islam. Selawat dan Salam buat Rasullulah SAW kerana atas perjuangan dan semangat juang banginda, Islam itu tersebar ke hampir seluruh dunia..Alhamdulillah..

Alhamdulillah juga, dapat juga aku menghapdet belog ni. Lama giga dah tak berhapdet belog ni. Maaf kepada sesiapa yang follow dan terasa hampa kerana tiada sebarang proses penghapdetan yang berlaku. Maaf banyak2 kerana aku punya time management yang agak teruk. Sedang cuba membaikinya.

Mesti korang pelik kan, nape la tetiba malam ni aku menghapdet. Sah2 la aku ada benda nak tulis kan. Haha. Hmm..tibe2 aku rasa rindu balik zaman rajen berbelog dulu. Bila ada masalah je dulu, aku share kat sini. Bila aku rase gembira je, aku kongsi kat belog. Bila aku nak marah je, aku tulis kat belog. Bila aku gembira sekalipun, aku share ngn belog. Tapi tu dulu..n mungkin aku nak berpatah balik kepada dulu..

 So, aku start hapdet pertama aku dengan tulis cerita hati aku *cewahh . Ntah nape malam ni, aku dah tak berapa nak kuat hadapi apa yang aku tengah hadapi ni. Ini siyes. Tapi pelik gak, nape perlu malam ni?? Nape tak malam semalam ke..malan dua minggu akan datang ke..malam merdeka ke..nape perlu malam iniiii???

Jawapannya, ALLAH sahaja yang mengetahui.

Barangkali Allah nak tegur aku jangan terlalu gembira sehingga bisa lupakan DIA. Mungkin, Allah sedang mengajar aku betapa manusia itu punya hati yang sentiasa berbolak-balik. Mungkin juga Allah nak ingatkan aku bahawa hanyalah Allah lah sebaik-baik tempat bergantung..

Mungkin before this aku amat bergantung kepada manusia. Terlampau dan teralu bergantung kepada manusia. Hinggakan aku terlupa, sampai bila dia boleh mendengar semua rintihan aku. Sampai bila dia bisa memahami aku. Sampai bila dia akan datang kat aku bila aku perlukan dia. Sampai bila dia akan teman aku bila aku sendiri takleh "teman" diri aku.

Tapi..aku terlupa..aku terlupa yang ALLAH tak pernah hampakan hambanya. ALLAH tak pernah tinggalkan hambanya yang sedang dalam kesusahan. ALLAH tak akan pernah mengeluh kerana asyik dengar rintihan kita. ALLAH tak pernah jemu "teman" aku tatkala aku sendiri takleh "teman" diri aku..

Ya..aku punya kawan, aku punya sahabat..tapi aku sangat pasti betapa mereka2 itu bukanlah yang kekal. Aku juga ada ALLAH, ALLAH YANG ESA, dan aku tersangat pasti bahawa ALLAH KEKAL SELAMANYA KERANA ALLAH MAHA KUASA. 

Maka, kenapa aku perlu bersedih tatkala mereka tiada upaya bersama aku. Mengapa aku perlu kecewa tatkala mereka tidak memahami aku. Kenapa aku perlu bermurung durka tatkala aku bukan seperti mereka..

kerana sesungguhnya ALLAH sentiasa bersama aku, kamu, kita...


...dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya. [2:216]

...Janganlah engkau berdukacita, sesungguhnya Allah bersama kita.. [9:40]


p/s: bukan tidak mahu, tapi tidak mampu. Maka sebaiklah jagalah hati mereka yang tidak mampu ini kerana kamu tidak merasa seperti apa yang dirasainya...

Sunday, February 5, 2012

...Ibu - ost Hafalan Shalat Delisa...

assalamualaikum

Alhamdulillah..seinifinit kesyukuran ke hadrat Allah SWT kerana memberi kita peluang untuk terus berada di dunia ciptaan Allah. InsyaAllah, marilah sama2 kita mempertingkatkan diri dalam usaha menjadi seorang mukmin yang diredhai.

Selawat dan Salam juga ke atas Nabi Muhammad SAW yang telah banyak berkorban n berjuang demi agama yang diredhai Allah SWT ini iaitu Islam. Sekadar peringatan bahawasanya hari nie adalah Hari Keputeraan Baginda. Maka, seeloknya perbanyakkan lah selawat dan harus diingat kita mengingati baginda bukan sekadar hari nie, tapi setiap hari insyaAllah.

So, bagaimana cara nak ingat Rasullullah SAW setiap hari? Maybe, ada yang akan dengar nasyid2 tentang Rasullullah seperti lagu2 nie. Boleh juga macam tu. Tapi ada satu cara lagi yang senang, iaitu dengan mempraktikkan sunnah2 Rasullullah.

Maka, antara sunnah2 Rasullullah ialah menghormati ibu dan ayah. Dalam Al Quran pun dah jelas menjelaskan tentang tanggungjawab anak kepada ibu dan ayah nya. Actually, hari nie aku nak kongsi satu lagu yang sangat best. 

Lagu nie bertajuk IBU which is OST of HAFALAN SHALAT DELISA. 




Lembut kukenang, kasihmu ibu
di dalam hati ku kini menanggung rindu
kau tabur kasih seumur masa
bergetar syahdu, ooh di dalam nadiku

9 bulan ku dalam rahimmu
bersusah payah, oh ibu jaga diriku
sakit dan lelah tak kau hiraukan
demi diriku, oh ibu buah hatimu

tiada ku mampu, membalas jasamu
hanyalah do’a oh di setiap waktu
oh ibu tak henti kuharapkan do’amu (2x)
mengalir di setiap nafasku (2x)

ibuuuuuuuuuuuuuu……….. (3x)
Lembut kukenang, kasihmu ibu
di dalam hati ku kini menanggung rindu
engkau tabur kasih seumur masa
bergetar syahdu oh di dalam nadiku

indah bercanda denganmu ibu
di dalam hati ku kini slalu merindu
sakit dan lelah tak kau hiraukan
demi diriku, oh ibu buah hatimu

tiada ku mampu, membalas jasamu
hanyalah doa oh di setiap waktu
oh ibu tak henti kuharapkan doamu (2x)
mengalir di setiap nafasku (2x
ibuuuuuuuuuu…….. (3x)

“Allahummaghfirlii waliwaa lidayya warhamhumaa kamaa rabbayaanii shaghiiraa”



"Firdaus sayang mak kerana Allah"

Saturday, February 4, 2012

...Rasullullah SAW...

assalamualaikum

Alhamdulillah, bersyukur sesyukur-syukurnya kerana kita masih lagi dihidupkan oleh Allah SWT di dunia yang sementara ini.

Selawat dan Salam buat junjungan besar Rasullullah SAW kerana dengan kesungguhan baginda dan sahabat2 baginda, Islam tersebar di serata dunia. Semperna Hari Keputeraan Rasullullah pada 12 RabiulAwal, jom sama2 kita perbanyakkan selawat kita bukan hanya pada hari nie, tapi diamalkan setiap hari tanda kita benar2 mengingati Rasullullah SAW.

Hari nie just nak berkongsi beberapa lagu nasyid yang mengisahkan tentang Rasullullah SAW. Moga2 kita leh mengingati kembali sirah2 Rasullullah SAW dan sekaligus memarakkan lagi kecintaan kita pada banginda. Dan InsyaAllah "merajinkan" kita untuk mengamalkan sebanyak mungkin hadith2 Rasullullah yang sahih ^_^

1. Rasullullah - Hijjaz


Rasulullah dalam mengenangmu
Kami susuli lembaran sirahmu
Pahit getir pengorbananmu
Membawa cahaya kebenaran

Engkau taburkan pengorbananmu
Untuk umatmu yang tercinta
Biar terpaksa tempuh derita
Cekalnya hatimu menempuh ranjaunya

Tak terjangkau tinggi pekertimu
Tidak tergambar indahnya akhlakmu
Tidak terbalas segala jasamu
Sesungguhnya engkau rasul mulia
Tabahnya hatimu menempuh dugaan
Mengajar erti kesabaran
Menjulang panji kemenangan
Terukir namamu di dalam Al-Quran

Rasulullah kami umatmu
Walau tak pernah melihat wajahmu
Kami cuba mengingatimu
Dan kami cuba mengamal sunnahmu

Kami sambung perjuanganmu
Walau kita tak pernah bersua
Tapi kami tak pernah kecewa
Allah dan rasul sebagai pembela


2. Cahaya Seluruh Alam - Al Mawlid


Ya Nabi Salam ‘alaika
Ya Rasul Salam ‘alaika
Ya Habib Salam ‘alaika
Solawatullah ‘alaika

Cahaya telah menerangi
Ke seluruh penjuru alam
Setelah kelahiran
Nabi junjungan yang mulia
Lafaz dan ucapan salam
Bagimu wahai Baginda
Sollallahu ‘alaihi wa sallam

Ya Nabi Salam ‘alaika
Ya Rasul Salam ‘alaika
Ya Habib Salam ‘alaika
Solawatullah ‘alaika

Sollallah ‘ala Muhammad
Sollallahu ‘alaihi wa sallam
Sollallah ‘ala Muhammad
Sollallahu ‘alaihi wa sallam

Pujian dan kerinduan
Kaulah pembawa kebenaran
Selawat yang berpanjangan
Tanda cinta yang takkan hilang

Kaulah Rasul yang terpilih
Terpuji dan sungguh pengasih (oooh.. pengasih)

Ya Nabi Salam ‘alaika
Ya Rasul Salam ‘alaika (oooh.. Mustofa)
Ya Habib Salam ‘alaika (oooh..)
Solawatullah ‘alaika

Sollallah ‘ala Muhammad (cahaya yang wujud)
Sollallahu ‘alaihi wa sallam (oooh.. yang turun kepada)
Sollallah ‘ala Muhammad (kita ummah.. ya Mustofa)
Sollallahu ‘alaihi wa sallam

Kau bagaikan cahaya bulan purnama
Kekasih yang mulia sungguh sempurna
Cahaya seluruh alam

Ya Nabi Salam ‘alaika
Ya Rasul Salam ‘alaika
Ya Habib Salam ‘alaika (Ya Habibi)
Solawatullah ‘alaika (Ya Rasul)

Solawatullah ‘alaika
Sollallah ‘ala Muhammad
(ku perlukan bimbingan darimu)
Sollallahu ‘alaihi wa sallam
(ku perlukan syafaat darimu)
Sollallah ‘ala Muhammad (Muhammad)
Sollallahu ‘alaihi wa sallam (Nabiyallah)

Ya Nabi Salam ‘alaika
Ya Rasul Salam ‘alaika
Ya Habib Salam ‘alaika (aku rindu padamu)
Solawatullah ‘alaika
(sambutlah salam dan rindu dalam hatiku)

Sollallah ‘ala Muhammad
Sollallahu ‘alaihi wa sallam
Sollallah ‘ala Muhammad
Sollallahu ‘alaihi wa sallam

Ya Nabi Salam ‘alaika
Ya Rasul Salam ‘alaika
Ya Habib Salam ‘alaika
Solawatullah ‘alaika

Sollallah ‘ala Muhammad
Sollallahu ‘alaihi wa sallam
Sollallah ‘ala Muhammad
Sollallahu ‘alaihi wa sallam


3. Dia MUHAMMAD - InTeam


Awwalul kalam dengan salam,
Buat junjungan Khairal Anam,
Dalam selawat yang disulam,
Alun zikir memuji Sohibul 'Alam

Lembaran sirah pun berperi
Riwayat insan yang terpuji
Bersalasilah para nabi
Keturunan Quraisy yang molek pekerti

Ahmad, itu nama yang tersurat
Dalam Injil juga Taurat
Apatah lagi kitab Al-Qur'an

Dia Muhammad 
Penutup sekalian nabi
Penyampai risalah suci
Islam agama yang diredhai
(Dia pembela di mahsyar nanti)

Dari gelita jadi cahaya
Dari derita jadi bahagia
Kerana dia pembawa rahmat
Kerna dia juga pemberi syafaat

Huwa Muhammad,Huwa khatimunnubuwah,
Huwa balighurisalah, Huwa saiyiduna wa imamuna

Dia Muhammad
Dia tauladan utama
Sunnahnya jaminan syurga
Berlandaskan wahyu yang Maha Esa

Waimma cerca ataupun hina
Hatta dihunus pedang kuffar durjana
Namun baginda beralah tiada
Kerna percaya Allah tetap bersamanya

Thursday, February 2, 2012

...Hafalan Shalat Delisa...

assalamualaikum

Alhamdulillah, seinifiti kesyukuran kita rafakkan kepada Allah SWT kerana masih membenarkan kita untuk terus hidup dan InsyaAllah terus menjalankan tanggungjawab2 kita sebaik mungkin.

Selawat dan Salam juga kepada junjungan besar Nabi Muhammad kerana atas kesugguhan dan usaha baginda dan sahabat2 baginda, Islam berjaya tersebar hampir ke seluruh pelusuk dunia.

Hari nie aku nak share satu cerita yang sangat best. Aku baru lepas tengok. Siyes, sangat banyak pengajaran. Aku tengok trailer ni tahun lepas. Tyme org duk kecoh2 psal Ongbak Rindu, tetbe terjumpa lak trailer cerita nie.


HAFALAN SHALAT DELISA

Delisa seorang budak perempuan yang periang, tinggal di Lhok Nga,pantai Aceh, mempunyai hidup yang indah. Sebagai anak bongsu dari keluarga Abi Usman dan Ummu Salmah, Delisa kerap bermanja pada ibu dan kakak-kakaknya ketika ayahnya bekerja. Delisa sangat manja dengan ibunya yang dia panggil Ummi, serta ketiga kakaknya iaitu Fatimah,dan si kembar Aisyah dan Zahra.

Delisa menghabiskan masanya dengan bersekolah, bermain bola, dan belajar mengaji. Delisa kena menghafal bacaan Solat untuk ujian praktikal solat, yang sering dilakukan di sana. Semua kakak-kakak Delisa sudah melepasi ujian tersebut, dan setiap kali seorang anak lulus ujian 
praktikal solat, Ummi akan memberikan hadiah berupa seuntas rantai yang dibeli dari Pak Cik Acan

26 Desember 2004, Delisa dan Ummi sedang bersiap menuju ujian praktikal solat. Tiba-tiba terjadinya gempa bumi. Gempa yang cukup membuat ibu dan kakak-kakak Delisa ketakutan. Selepas gempa berhenti, Delisa ditemani Ummi bersama teman-teman lainnya pergi ke ujian praktikal solat. Ketika Delisa sedang khusyuk melakukan ujian praktikal solat tiba-tiba tsunami datang membadai.

Tsunami melanda Aceh,seluruh dunia terpaku dengan bencana ini. Bantuan segera disalurkan ke Aceh, termasuk kapal induk Amerika yang membawa Smith dan sukarelawan antarabangsa antaranya Nurse Sophie. Abi Usmansegera pulang terasa amat sedih mendengar berita tentang tsunami, dan mengetahui Fatimah, Aisyah, Zahra dan Ummi sudah terkorban.

Delisa berjaya diselamatkan Smith. Namun begitu, luka parah di kaki kanan Delisa menyebabkan kakinya terpaksa dipotong. Smith dan Sophie sentiasa berada di sisi Delisa untuk menggembirakan hatinya. Delisa berjaya bertemu dengan ayahnya dan terus tinggal bersama ayahnya. 

'Delisa cinta Ummi karena Allah'

***

Try la tengok citer ni. Sangat best. Banyak pengajaran.


Scene ni memaparkan Aishah yg tengah iri hati dengan Delisa. Aku suka tyme part dia pujuk dia. Sangat terkesan..

"Jangan mudah iri hati dengan barang2 yang bukan milik kita"



Ni la part biler Ummi dorang wat ala2 tazkirah lepas solat berjemaah kat umah. Subhanallah, so sweet. Ni yang sepatotnya kita sume kena wat kat umah khususnya pada ibu2 dan bakal2 ibu  ^_^



Arghh!!~~ nie part paling sedih. Lepas abes dengar pengisian dari Ummi, Delisa terus peluk Ummi sambil cakap,

"Saya sayang mak kerana Allah"

Jom kita try wat kat parent nie  ^_^


Nie lak lepas abes kelas mengaji. Ada pengisian sedikit dari ustaz tentang khusyuk dalam solat. Cara penyampaian ringan je tapi banyak pengisian n pengajaran yang dapat. Yang nie pun patot kita contohi. ^_^


Kejadian ketika gempa. Semua anak2 Ummi berada dekat dengan Ummi. Sesuai dengan "ibu" itu sendiri, anak2 merasakan berada dekat dengan ibu akan rasa lebih selamat n tenang. 

 

Ketika tsunami membadai Acheh. 


Nie pun antara babak yg menyayat hati. Ayah dorang pulang ke kampung n tengok2 umah dorang dah hanyut di bawa badai tsunami. Sob3~ Menangis ayah dia. Sedih o0o0o. See! Ayah dia yang laki pun nanges. Makanya, lelaki tu bukan takleh menanges, tapi jangan la kerap sangat n mengada2 nak nanges. Tahan la sket. Depends on situation. hehe. Ada ke patot orang kata lelaki yang menangis tu jambu. Haish~



Delisa masih bersyukur kerana masih punya sebelah kaki. Dia tak berasa terlampau sedih pun dengan kehilangan sebelah kaki nya. Cekalnya budak nie. So, kita pun kena kuat! Kena tabah dengan segala ujian yang Allah berikan. Kerana setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya.


Uncle Smith n Auntie Sophie menceriakan Delisa ketika di hospital. Part ni dia nak share adab2 menziarahi pesakit. Antaranya kena berusaha gembirakan pesakit. ^_^


Saat dimana Delisa bertemu ayahnya. Tyme part nie mata aku masuk habuk. Adeh~



Ayah juga menjadi tempat kurangkan rasa takut bagi anak2. Maka nya, hendak jadi ayah kena persiapkan diri betul2. Be brave bro! ^_^


Delisa yang sedang rindukan ibunya. Sob3~


Ustaz yang sedang belajar dari kecekalan Delisa. Ini membuktikan hatta kita ni ustaz pun bukan bermakna kita dah cukup ilmu, taknak dengar nasihat orang lain. Kekadang dari budak kecik pun kita leh dapat pengajaran. Maka, berlapang dada ye rakan2  ^_^


Tadi ibu, sekarang untuk ayah pula..

"Saya sayang ayah kerana ALLAH"


Ayah Delisa sedang pujuk Delisa yang sedang bersedih kerana merasakan dia keseorangan. Sweet giga ayah dia. Pandai pujuk anak dia. Nie gak antara skill yg perlu ada untuk jadi seorang ayah. So, yang takde lagi, belajarlah dari sekarang termasuk lah aku. haha


Ustaz Rahma yang sedang berbicara soal ikhlas. 

"Kita buat sesuatu untuk mengharapkan balasan/ganjaran,maka sebenarnya kita tidak punya keikhlasan dalam melakukan amalan itu."


Nie nak dekat ending dah. Delisa jumpa dengan mayat ibunya yang masih memegang rantai lahir untuk Delisa. Arghhh!!~~ Banyaknya habuk kat bilik aku nie. hahaha

Dah abes pun review cter ni. Sape2 yang berkesempatan, sila lah tengok cerita nie. Bukan sekadar tengok ye. Amek ibrah dan pengajaran sekali ye. ^_^






Monday, January 30, 2012

...orang kata tanahnya tinggi...

assalamualaikum

Alhamdulillah..sudah mendapat sedikit kerajinan untuk menulis. hehe. Tak la terbuang masa aku yang agak lapang ni. Alhamdulillah.

Alhamdulillah juga tahun lepas ktorang satu family dapat berkumpul melancong. hehe. Walaupun just dalam Malaysia, tapi tersangat la seronok sebab dapat berkumpul ngan family.

Walaupun aku duk sebuk ngan sem 7, tapi aku still pegi gak. haha. Mana leh aku tinggal. Sah2 la nanges. haha.


Zahra ngan Zafran yang tak pernah sejuk

Ktorang g tanah tinggi. Sejuk~~ Orang duk kata tanahnya tinggi. So, ktorg nak pegi la test ketinggiannya. Maka, jawapannya adalah sangat tinggi. Mabuk aku mendaki dan menuruni. Abah pun leh muntah, inikan aku. hahaha. Camne la orang leh suka g sna. Adoyai~~

Tapi dua budak comel atas ni steady je. Nak je aku gigit dorang. Aku tengah mabuk leh lak kaco2 aku. hahaha. Dah la tak sejuk langsung. Kalo adek tu tak kisah la, tengok badan bersalut lemak. Penebat haba terbaek tu. hehe. Abang tu yang aku terkejut. Kurus kering bak melayang2 andai ditiup angin tu pun leh tak sejuk. Huish~~


Maaf ye mak, terblock la. hehe. Comei giga Fikri jeling aku camtu. Mesti dalam hati dia duk cakap, "Hensemnya abang aku ni" hahaha


Fikri tengah pujuk aku suh beli strawberry..sorry la ye adik, abangmu ini tidak punya ongkos..haha


Tyme ni nak g beli barang2 cameron. Siyesly, aku tak suka shopping tempat ramai2 ngan sesak2 camni. Sesak nafas aku. hahaha. Kalo nak ajak aku shopping, ajak g tempat takde orang je. Walau seronok jalan2..*demand


Dua orang minah mana ntah tetibe suh aku tangkap gambar dorang. hahaha. Yg belah kiri yang muka sebijik cam aku tu adalah akak aku. Dah berpunya. Maka hendaknya tawaran untuk menjadi abang ipar aku sudah ditutup. Yang baju ungu muka ala2 cina bermata sepet tu adik aku. Kata nya single lagi. Maka sekiranya saudara2 berkenan dan sudi menjadi adik ipar aku, contact la aku. Kita slow talk. haha


Pelik giga mamat nih. Sehat ke tak?!~ 


I love my family. Uhibbukum Fillah ya Usrati  ^_^


Kalo g Cameron tak g Ladang Teh cam tak lengkap. Ni proof yang ktorang dah menjejak kaki ke Cameron Highlands. Tapi aku still blurr n confuse, apa yang menarik sangat kat Ladang Teh ni. Aku tengok cam biasa je. Anybody could explain it???


Alahai...tak terkata aku tengok gambar ni. Hmmm..Indahnya ciptaan Allah!  =.="


Ok, nie aku tengah marah sebab dorang nak bergambar sangat ngan aku tyme hujan2. Ada ke patot. haha. Banyak ag masa nak bergambar ngan aku, ni tyme2 ujan jugak la duk wat kalut. Aduiyaiii~~~


Ini Strawberry dan ini fakta. Harap tiada sebarang bantahan. Jika ada sebbarang kekeliruan, sebaiknya tuislah surat bantahan bertaip dan hantar kepada saya dalam tempoh 30 hari bekerja. Terima kasih.


Aku seorang abang yang sweet. Ini pernyataan dari adek aku. Aku taktaw la kat mana ke"sweet"an aku. Malu aku. *blushing*


Sila abaikan orang di belakang. hahaha. Aku taktaw motif gambaq nie. Maybe nak wat muka comal kot. Tapi..ntah..no comment...hahahahahahahahahhaah!

Penat dah aih menulis nie. Sehingga jumpa lagi. Jangan lupa solat on time! Jangan lupa spend time ngn family!

^_^

p/s: Kalo dah kawen, siyes taknak honeymoon kat cameron. Hahaha.
p/s/s: selamat datang ke CAMERON HIGHLANDS~

...tq...

...mengarut...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...