Wednesday, October 19, 2011

..menggembara seorang diri..

.:ASSALAMUALAIKUM:.

Alhamdulillah AM curi sedikit masa untuk mengarang..berhajat untuk berkongsi pengalaman perjalanan penggembaraan ke negara orang.

Alhamdulillah AM di beri peluang dan ruang untuk ke Jepun..dan AM pergi seorang, dr KLIA ke Narita,Jepun..dan ini merupkan pegalaman ke-2 menaiki kapal terbang (pengalaman pertama penerbangan domestik)..

:Kisah 1:

Kebiasaannya sebelum check-in gate ke kapal terbang, kena lalu imigresen dulu, scan pasport, then baru g check-in gate..AM tak pernah tahu imigresen untuk warganegara ada laluan khas, tak perlu beratur sekali dengan international pasport..so, mata dok meliar la mencar dan membaca sign board..

Bila da sampai kat imigresen, bagi la pasport kat pegawai kat kaunter tu, ingat da selesai dan boleh terus menuju ke gate..tapi rupenye ade satu mesin, yang kite perlu masukkan pasport dan thumb print..kat mesin tu ade jugak tempat utk masuk ic..So, di sebabkan AM pertama kali jumpe mesin ni, bersusah payah la korek ic dlm hand luggage..pastu masuklah kan pasport ngan ic kat tempat2 sepatutnye..kebetulan takde pegawai imigresen yang dok kat situ..dlm 5 minit jgk la tersekat kat situ tak tau nak buat ape..Ade la Puan pegawai ni pelik, apesal la tak lepas2,  pegawai kata tak yah masukkan ic..dengan muke tak bersalahnya AM ckp "OOoo..ye ke.."(sengeh panjang)

Ni la mesinnye.

: Kisah 2 :

Perjalanan dari KLIA ke Narita ambil masa dalam 8 jam..kebetulan flight tengah malam, dan sampai hari berikutnya..Masa cek in luggage, mintak kat pengawai tu nak dok sensorang, kononnya seat sebelah dan sebelah dan sebelahnya kosong (Ikut nasihat orang berpengalaman)..AM ingat saje untuk selesa duduk, ye la sensorang kan..mane nak tau..bile da makan dinner, mata pon ngantuk..sangat2 tak selesa kot nak tdo dlm kapal terbang, tdo dlm bas lagi selesa kot..so, AM tak tau cam ne nak selesa tdo.. dok tengok keliling,ade sorang kakak ni baring..(2-3 seat)..barulah tau space kosong kat sebelah AM ni gunenye utk tdo dengan selesa(baring)..tapi da terlambat, sbb perjalanan berbaki 4 jam..tak best pulak tdo sekejap2..tapi tdo jugak akhirnye..sbb da penat sangat..(tdo2 ayam je)..

: Kisah 3:

Bile da sampai ke destinasi, sepanjang dari Narita ke rumah..tido je la..tak sempat nak menikmati pemandangan hari pertama kat negara orang..hampir 4-5 jam jugak la dok dlm train sebelum sampai rumah..puas tido..hu3

ok selesai..insyaALLAH sambung lagi..Fiaminillah 

2 comments:

♥CiK DuYuNG [Ca]♥ said...

bestnye pi sana..saje mengembara atau ada keje? atau study? *errr.menyibuk lak... sori...hehe

AM said...

alhamdulillah pengalaman baru..ada keje..
kalu ade peluang tgk negara org, indonesia/singapura/thailand pegi la..buka pemadangan/ buka minda..insyaALLAH pengalaman yang manis..

...tq...

...mengarut...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...