Friday, July 22, 2011

..Membuang di negara orang.. Part 2


:Assalamuaikum:.


InsyaALLAH, hari ni AM akan sambung entry Membuang Sampah di begara orang. Part 1 klik sini.

Seperti yang telah di janjikan, AM akan terangkan penggunaan jadual buang sampah. AM rasa lebih sesuai bagi nama Jadual Kitar Semula.


Antara warna yang terdapat kat jadual ni merah, kuning, oren, pink, biru, dsb. Salah satu warna adalah hijau.
Kategori hijau
Contoh sampah dalam kategori hijau
Note: Gambar sebagai hiasa, rugi la buang semua ni, banyak lagi tu...
Okey sebelum tu, jangan lupa buka penutup botol tu ye.
Ada arahan kat jadual, maaf je, gambar jadual tu kecik sangat
Meh check jadual bile AM boleh lupuskan sampah-sampah ni..
Note: Baris 1: Bulan ; Baris 3 (hijau): Tarikh.
Mengikut jadual, sampah diatas boleh dilupuskan pada 1 ogos 2011.
Semudah itu orang jepun dididik / diterapkan nilai kitar semula. AM tak pasti berapa lama kaedah ni dipraktikkan. Bagi AM ianya suatu yang praktikal untuk di amalkan.

Kat Malaysia pon ade jugak, cuma pendekatan yang berbeza.
  • Rajin asingkan sampah, rumah besepah sekejap, jual kat tempat kitar semula, dapat duit, tersenyum puas dapat pelihara alam sekitar untuk warisan.
  • Rajin asingkan sampah, tak rela rumah bersepah, hantar kat tong2 kitar semula, tersenyum puas dapat pelihara alam sekitar untuk warisan
Jepun pon ada tong sampah kitar semula, tapi tak de warna khusus. Tong sampah ni mudah di temui di supermarket, hypermarket, kedai 24 jam dsb. Alang-alang nak shopping barang dapur, bawak sampah sekali.




Kebetulan time AM pergi shopping, pekerja supermarket tenggah punggah sampah dari tong kitar semula. Menangis orang kitar semula kat Malaysia tengok ni, banyak kot. Masyuk2.


p/s: Ramadhan kian tiba.

4 comments:

ain said...

kalau malaysia di didik dari awal buat macam nie kan bagus..

bile ad kempen kitar semula je barulah ramai asingkan sampah..kalau x de kempen x de la buat..

satu masalah kat malaysia nie kalau buat sesuatu x bersungguh-sungguh..dan berterusan..^_^"

piouspdosh said...

@Ain

Kan2...kalo macam ni sure BERSIH je Malaysia ni..tp sbb dr kecik tak pupuk. Even mak ayah pun buang sampah rata2, makna anak tak ikot nya..huhu

piouspdosh said...

@AM

Leh wat FYP ni..cter psal sampah..best kot.

AM said...

@ Ain
Malaysia boleh buat ni,cuma terpulang kepada masyrakat sendiri, kalu dah di buat tapi tak de sape yg kesah nak ikut, tak de maknenye.

Skrg ni byk je NGO2 yang memperjuangkan kitar semula ni..

@En Bos
Buat pasal renewable energy, kitar semula sampah, ade ke?

...tq...

...mengarut...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...