Friday, June 17, 2011

jgn susah hati.jgn pening kepala.

::..Assalamualaikum..::

Hye yoww!jumpa lagi.sori aku dh lama x menyibuk dlm blog bos aku ni.maklumlah sebuk bekerja mencari duit utk anak2.hahahaha.

Entry aku kali ni berkenaan dgn result.skrg ni kan org tgh dok sebok cite pasl result kan.haa.sblm tu,aku nak ucapkan tahniah kat bos aku a.k.a pemilik blog ni.sbb dia dpt result yg sgt best!alhamdulillah.smoga keputusan yg baik tu akan mmbuatkan bos lebih dekat kepadaNya.~lagi satu bos ni mmg bijak orgnya.no wonder la kan.hihi.

Bila ckp pasal result exam ada yang gembira dan ada yang berduka dgn hasilnya.
bagi aku la kan tak kisahlah brape yang kita dapat,apa yang penting jangan kita kira berapa yang kita dapat.tapi kiralah berapa banyak kita bersyukur kepadaNya.Allah maha Adil.Dia dh calculate dgn sgt sgt adil apa yg terbaik utk kita.kdg2 kita rasa apa yg kita dpt tu mcm tak patut dgn apa yg kita dh usahakan.jgn fikir mcm tu kwn2.sebenarnya result exam tu bkn semata2 jwpn kita diatas kertas je.tapi mcm mana usaha kita sepjg sem,mcm mana kita jaga hubungan dgn Allah,sesama manusia dan bende2 lain.ia merangkumi seluruh kehidupan kita.
Allah maha Adil kawan2!ingat tu!

Lagi satu,bila dapat keputusan peperiksaan je,ade muncullah sindrom2 susah hati atau rasa down sbb result kawan2 lagi tinggi dari kita.
Kawan2,xyah fikir mcm tu.jgn kita susah hati sbb result org lain lebih dari kita.tapi susah lah hati sekiranya result yg kita dapat tu tak memenuhi target kita.
kdg2 memikirkan org lain dpt tnggi dri kita ni peningkan kepala.baik pikir utk diri sendiri.buat target sendiri.capai trget sendiri.lepastu kita pon boleh happy.hehe.habis cite.setiap org ada kemampuan dan kelebihan masing2.
Allah itu maha Adil kawan2!ingat tu!

selain tu mcm ada sorg sahabat aku kata kehidupan kat universiti ni bukannya tentang persaingan antara pelajar atau kawan2.tapi sebenarnya kita bersaing dgn diri kita sendiri.kita boleh compare dan dapat improve kita punye performance dari yg sekarang dgn yg lepas.itu baru betul.hehehe.

okla.sebelum berundur,walau apa pon yg kita dapat,xkisahlah kita dapat bnyk atau sikit jadila org y bersyukur.sbb syukur itu bnyk pahalanya.dari korg memaki hamun result korg tu,lebih baik korg bnykkan istighfar,bnykkan doa.kan lagi tenang.kalau memaki hamun result korg hati pon tak teteram,setan pon suka,jiwa pon kacau.jgn jadi gila sudahlah.

oklah.tamat bebelan!wassalam.


gmbar hanyalah sekadar hiasan bagi mmbuatkan entry kelihatan bewarna warni.hahahaha.







-sekian.dari mc,utk anda.pembaca blog piouspdosh-



7 comments:

fadlisabri said...

Hah....betol3!

banyak2lah bersyukur~

thanks 4 perkongsian nie~

yad'z said...

thanks.... sejuk sikit hati ni baca.. coz target agak lari sikit.. but.. still bersyukur dengan result =)

AinSyaz said...

setuju dgn mc. Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita. bsyukurlah dgn apa yang dikurniakan.. :)
tahniah utk result mc dan boss :)

hafiz hafizol said...

"bos aku"????? erk..

hawiz said...

haaha..bos ??

ain said...

bos x yah cter ar..result dia mmg mantap je memanjang..hehe ^_^

hafiz hafizol said...

owh... Baca lagi skali entri nie sebb x puas hati.. Waaaa... Bos bijak ae?? Untunglah...

...tq...

...mengarut...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...