Thursday, June 9, 2011

...perkataan pertama...

.:assalamualaikum:.

Alhamdulillah...masih lagi mampu menunaikan Solat Subuh pagi ini. Sedang berkira2 mengerjakan Solat Dhuha. Moga2 diberikan kekuatan dan kesempatan.

Bangon pagi2 tadi, tbe2 terfikir, apa eh perkataan pertama yg aku cakap biler aku dah start pandai cakap. Agak2 la kan, korang ingat tak korang cakap apa dulu??

Teringin gak nak taw kan, yer la, it's like the first thing yg kita buat tyme kita kecik2 dulu. Aku pernah tanya mak aku dulu, tp malangnya mak aku tak ingat. Maklomlah, ada 6 orang anak, tambah lak, banyak benda lagi perlu diingat..haha..

Tapi kan, kalo aku ada anak nanti kan, aku nak record la perkataan pertama yang dia cakap. Mesti comel giga kan. Mesti ktorg (aku ngan wife aku) hepi giga2 tak ingat. Tapi depends la on apa perkataan pertama yg terkeluar. Kalo keluar benda2 tak elok, sah2 la itu jadi perkataan pertama dan terakhir dia *kejam giga


akak kesayangan aku tu ye  ^_^

Tapi tak logik la kan budak2 kecik comei2 tu nak cakap benda2 tak elok macam kita2 ni selalu cakap kan. Dah nama pun perkataan pertama, dah sah2 la only the simple one je kan..

"Ummi"

"baba"

"mamam"

Tak sabar lak nak dengar anak aku cakap perkataan pertama dia *ok, ni over! haha
Apa la reaksi aku biler dia dah pandai cakap kan..mesti macam ni....

video
FRIENDS season 2



kalo perkataan pertama baby comel atas ni aku ingat lagi. Dia cakap "mama". Tp tak taw dia panggil sape. Sebab mak dia bahasa kan diri dia as "ibu". Hahaha. Tp disebabkan budak comel bernama ZAHRA ni (gambar dia ada kat SINI), mak dia sanggop tukar jadi mama gak. HAHA.. lawak je  ^_^

So, kalo korang rajen tanya mak ayah korang apa perkataan pertama korang, share2 la kat sini. Hehe.


"Tidaklah hasil tuaian lidah manusia itulah yang telah 
menghumbankan muka mereka ke dalam neraka?"

~JOM JAGA LIDAH~




p/s: sejuk je hati kan kalo first word yg keluar adalah "ALLAH"

11 comments:

Aisyah Aina said...

kita perkataan pertama ni takde cakap2 macam tu....terus pandai menyanyi....hahaha...so emak tak dapat nak record sebab nyanyi laju sangat XD

piouspdosh said...

@Aisyah Aina

Mak aihh..dah leh nyanyi kecik2 ni. Leh masok kosmo muka depan ni. hahahaha..

NURUL AINI NORAZMAN said...

hahaha~video tu ckp hye kemain seronok diowng,.hahahaha

aini rasa dulu msti aini ckp BU dulu kot,.panggil IBU,.heheh

Puan tia said...

anak kita ajar cakap bye2 dia cakap tata.. ahhh ltnkla.. huhuhuhuhu

piouspdosh said...

@Nurul Aini

hehe..sweet je tgk video tu kan. Waah, ingat ag eh apa yg dia ckap..

piouspdosh said...

@Puan Tia

ehehe..janji maksud sama...hehe

~CiK TiNieY~ said...

tak pernah pula terfikir nak tanya mak...adik beradik ramai lagi la dia tak ingat...tarikh lahir sorang2 pun tak ingat, apatah lagi perkataan pertama keluar dari mulut anak2nya....hehehehe

jemput singgah blog saya...:)

AesyaZealous said...

haha boleh pulak tukar ibu ke mama lak ek..hihi

diana said...

biasanya anak2 kecik akan cakap perkataan yang bermula dengan A dulu sebelum huruf2 lain...

hafiz hafizol said...

"Tidaklah hasil tuaian lidah manusia itulah yang telah
menghumbankan muka mereka ke dalam neraka?"

errkkk... HH mulut jahat...

yad'z said...

my cousin perkataan pertama dia "amin" ... sebab masa tu ade kenduri... lepas baca doa.. kite amin, die ikut, amin.. hahaha


# memang rakam sebab masa tu mak die tengah pegang video cam.. huhuhu...

...tq...

...mengarut...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...