Sunday, June 12, 2011

...oh! Seronok Rasanya...


.:assalamualaikum:.
Alhamdulillah, sekali lagi diberi ujian kesakitan. Demam. Tapi tidak seteruk dulu. Rindu barangkali pada rumah. Mungkin, masih tidak tahan perubahan cuaca secara tibe2. Bisa juga akibat terbelit2 pemahaman subjek Control ini.
Dalam kesakitan fizikal dan hati, tibe2 teringat untuk melupakan "mereka2" seketika. Lantas, dilihat pada longgokan baju2 yang baru dibasuh..Adoii, banyaknyeeee~~


See! Banyaknyer baju. Camne nak lipat? Kalo kat umah, either mak tolong lipatkan or aku sumbat je dalam wardrobe. Hehehe. Tapi kat sini takde wardrobe sebesar kat umah. So, by hook or by crook mmg kena lipat. 


Rase cam nak hire maid je. Tapi maklomlah, ujung2 sem ni mana la ada duit. Terpaksa la wat sendiri. Kalo nak sangkut semua baju ni, takde tempat. 

So, sambil dengar lagu, tengok permandangan alam sekitar, ber"skype" bersama kawan, ber"posing" untuk menangkap gambar, akhirnya, satu persatu baju aku dilipat.

Kalo kat umah, mak lipat baju sambil tengok tv. Tak pun sambil sembang ngan ktorg. Kekadang aku tolong gak. Mak dah habes lipat 5 helai baju, aku baru siap satu. Lambat giga aku lipat.

So, mengambil pengalaman itu, aku pun berjaya melipatkan kesemua baju2 aku. Agak susah dan yang pasti agak lama. Hampir sejam setengah. Akhirnye terkemas gak baju2 aku.


Kemas kan?? Actually, seronok gak wat kerja2 camni. Bukan sekadar buat, tapi buat dan menghayati. No wonder la Rasullullah pun gemar tolong isteri2 nya membuat kerja rumah. Selain meringankan kerja2 isteri2 baginda, ia juga sebagai satu ajakan kepada para suami untuk sama2 melakukannya. Maknanya, kerja rumah bukan absolutely n totally hanya untuk isteri. Tidak sama sekali.

Aisyah r.a. pernah ditanya seorang lelaki yang bernama Aswad tentang apa yang dilakukan oleh Rasulullah s.a.w ketika dalam rumahnya? Maka Aisyah menjawab: Rasulullah s.a.w sentiasa membantu ahli keluarganya dalam kerja rumah. Dan apabila sudah tiba masuk waktu solat, baginda keluar untuk solat. (riwayat Imam Bukhari)

Rasulullah s.a.w itu adalah seorang manusia, baginda menjahit sendiri bajunya, memerah sendiri susu dari kambingnya, dan melakukan sendiri perkara yang diingininya.
(riwayat Imam Tirmizi)

Tyme2 bujang cmni la kena belajar banyak benda. Nanti dah kawen, tak kekok nak wat. Hahah. Dah start dah mood gatal ni..

Actually, dah takde idea nak update. Nak g siap2 Solat Maghrib lak. Kalo rajen, tengok la video bawah ni. Cawan Magic. Sampai skang aku tak paus hati ag ngan cawan ni. Sempoi sangat. Hehe

video

~JOM BELAJAR BUAT BENDA BAIK~

12 comments:

Aku bukan Juliet. said...

cool gle cawan.bak mai satu.

IMANSHAH said...

HIDUP BUJANG NI BANYAK CABARANNYA..SEMOGA SEMBUH CEPAT

Nurnajwa said...

Kalau girl lpat baju mmg biasa sgtlahkan. Ni boys~ beri satu tepukan gemuruhhh! *clap clap clap*

Teruskn usaha murni anda ^_____^

~Airieda~ said...

tahniah anda berjaya....melipat baju, untung sape dpt bakal suami cam Pious Pdosh nie...

cawan tuu memang COOL!!

aremieroul said...

ha3..padahnya bila x wat keje kt umah..he3..xpew2..begitulah hidup..setiap hari belajar..^^

unknown said...

biaselah tu lipat kain sampai sejam setengah...

jangan sampai lipat kain sehari suntuk baru siap sudah...heeee^^

MSA said...

co0L la cawan tu, heat transfer tu! kalu lipat baju gune care ni (http://www.youtube.com/watch?v=8eOmEqM9rAo) dpt siap dlm 30 min kot, kalu kne pada cara, 2 minggu lagi blk cuti kat kampung hang lipat semua baju rumah, mesti mak hang kagum giga la..

Afsar said...

gambar yang pakai kopiah tu..alahai, hehehehehe

munira sajuti said...

cecomey nye die pakai kepiah. kopiah. okayy mane2 je. dan cawan tu cool,, *tipu ke betol tuu?

~CiK TiNieY~ said...

betul tu...kena belajar daripada sekarang...baru la di masa hadapan tak kekok...hehe

yad'z said...

lahh.... demam ke.... nape lah abg ni asik demam je... hurm...


jajaps... muke poyo lahh.. ehehhehehehe

ain said...

demam agi..sian ko..haha..cawan tue cool..heat trensfer..bile panas dia jdi cerah..bile sejuk jdi gelap..mcm dlm thermal je..hehe~

...tq...

...mengarut...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...