Wednesday, March 30, 2011

...akulah "mbek-mbek" berwarna hitam...

.:ASSALAMUALAIKUM:.

ALHAMDULILLAH..masih ada kesempatan untuk meng"update" belog. 
Terima Kasih banyak2 kpd yg sudi follow. 
Dan terima kasih banyak2 kepada mereka2 yg tolong wat header aku. 
Aku ni dah la tak kreatif, tak pandai pakai bermacam2 software bagai. 
Tapi kalo Microsoft Office aku dah EXPERT. hahaha..

*30 MARCH 2011* 

Dah setahun berlalu..Namun, luka itu masih belum sembuh sepenuhnya. Siyes, kalo boleh, aku nak langkau je 30 March. Dan pagi ini, aku masih terjaga dalam 30 March. Maka, terpaksa lah aku laluinya.

Pagi di opis masih seperti biasa. Meneruskan rutin2 biasa. Memohon agar hari ini terus ceria. Namun, harapan itu terus menjadi harapan. 

Pagi2 Manager sebuah Department panggil aku, dia MINTAK TOLONG aku, suh aku TOLONG dia complete kan keje dia. So, kapasiti aku sebagai orang yang MENOLONG. Manager ni orait je, baek hati, tp a bit slow sket dlm wat keje. Tp tak kesah, aku selesa cara dia bekerja. Bawah dia ni ada sorang mamat, assistant dia la. Mamat ni kekadang bagus, kekadang aku rase cam nak cekik je. Hahaha.. Mula2 semuanya ok je TOLONG kedua2 mereka meyiapkan kerja mereka.

 "Nie kna submit pkul berape?" 

"Sebelum Pkul 2"

Siyesly, Manager itu sangat baek. Aku sangatsangatsangat senang kerja dibawahnya. Tapi mamat tu ntah la. Dan tadi, biler keadaan semakin menghampiri jam 2ptg, keadaan sudah menjadi kelam kabut. Ada yg tertinggal utk di print, ada yg masih di edit, ad yg tersalah compile, tbe2 mesin photostat kehabisan ink, line wireless internet sgt slow menyebabkan printer tak dpt berfungsi dengan baik, dan mcm2 lg "bencana". Dan seperti biasa, Manager itu sangat tenang. Maka, aku amat menyukai ketenangan itu. Takde la tertekan walaupun nak submit dh.

Tbe2, bilik ktorg dipenuhi dgn "Supervisor2" barwajah garang dan muram. Seakan mahu mensaiko aku barangkali yg amat busy plus kelam kabut men"compile". Aku masih tenang. Masih berupaya meng"ghaib"kan supervisor berwajah garang dan muram itu.

Dan tbe2 lagi, masuklah mamat itu dgn muka yg agak cuak plus bongkak. Maka dia bersuara;

 "Apa lagi masalah ko nie?"

"Banyak lagi ke tak siap??"

Aku BLUR! Mamat ini masuk secara tibe2 dan terus bertanya. Bukan bertanya bagi aku jikalau nadanya seakan2 memaki. Apakah?? Aku kah yang melambatkan segalanya??? Barangkali dia terasuk seketika, lantas terlupa, aku sekadar MENOLONG. Atau sengaja dia mahu berlakon HERO  di depan supervisor2 berwajah garang dan muram itu?? Maka segala kelambatan itu semata-mata kerana aku. Barangkali dia juga terlupa, aku sedang menunggu dia seawal pagi2 lagi hanya kerana mahu menerima beberapa helai dokumen penting untuk di"compile"kan sekali.

Dan aku, adalah seorang insan yg amat pantang dimaki tanpa sebab. Terus masam mencuka lantas membalas makian dengan sekadar sebutir permintaan;

"Ko nape?? Jangan serabut leh tak?"
Dan sekali lagi mata2 supervisor2 berwajah garang dan muram merenung aku. Lantas, mamat itu sekali lagi seakan2 mahu menunjukkan betapa HERO nye dirinya, terus mengambil alih sebahagian kerja2 aku. Aku lega. Tak perlu lagi berkelam kabut. Namun, kelegaan itu sementara. Hanya kerana sedikit kesalahan, dicanang olehnya di depan mereka2 seakan2 aku melakukan segunung dosa2 besar (pergh, metafora giler ni..hehe).

Dan baru aku sedar..akulah "mbek-mbek berwarna hitam". Terima kasih kpd nya. Dan kini, aku benar2 dpt menilai penilaian org2 lain kpd nya. Dan selama ini aku cube mem"back up" sesorang yg "sering" mem"back up" aku biler aku memerlukan "back up".

Dan seperti biasa, Manager itu yg menceriakan aku kembali. Aku masih bisa tersenyum tanpa sebarang kata2 makian keluar dr mulutku. Aku masih boleh tersenyum sambil menikmati kuih muih sarapan pagi yg tergendala akibat menghulurkan sebuah pertolongan itu. Terima Kasih Manager krn berjaya membuatkan aku lupa seketika akulah mbek-mbek berwarna hitam.



7 comments:

yad'z said...

kesiannn.... memang tak best jadik mbek itam nie.. rase cam haremmmm

piouspdosh said...

@yad'z : nak wat cmne..terpakse..minta2 lak sok ok je~

hafiz hafizol said...

owh.. gila kejam.. kawan makan kawan k ape nak describe nie... huh!!!!!

cik aufa faqihah said...

sabar ye daus (:

pasti ada hikmah di sebalik yg blaku (:

waN Mohd Salim said...

sabar je yer bro ...
bole jer ape salahnyer contest tu terbuka untuk sapepon bro .. x de larangan ... hehehhee jom jom join cpat .. kuarkan pena karat anda erk

http://wanmohdsalim.blogspot.com/2011/03/contest-penulis-senja-terakhir.html

Muhd Fadil said...

aku nak komen ni. sabtu nih, aku nak gi beli GPS.
kau jangan jeles okay. aku tanak sesat lagi.

[ kau jadilah kamben itam tuh, matching dgn kau ]

hakhakhak ~~~ man utd forever. jgn jadi lalang wehh !

forever love said...

sabe ye.. besar pahala awk taw.. jangan sedih2 taw..hehe

...tq...

...mengarut...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...