Thursday, April 28, 2011

...bertunang...

.:assalamualaikum:.

Alhamdulillah..
Segala puji bg Allah yg masih membenarkan kita menhirup udara segar di muka bumi nie. 

Seperti tajuk entry kali nie, sy ingat membuat satu confession di mana;


"Saya nak bertunang"

 Maaf kepada yang lambat mengetahui..dan terima kasih kepada mereka yang tahu dulu dr aku. hahaha

Actually, ngarot je tu. Aku pun tataw cmne leh kuar isu tu. Semua terjadi tyme g Fakulti nak submit report. Ada sorg junior tnya, 
"Abang nak bertunang ke?"

then, aku jawab la...
"InsyaAllah..nak bertunang."

Mungkin dia tak dengar sambungan ayat aku kt bawah ni kot..tu yg jd spekulasi ni..hahaha..Actually, aku ada sambung cmnie;
"..tapi tataw la biler, ngan sape.."

Hahaha..yer la kan, InsyaAllah la akan bertunang kalo pihak perempuan nak. Betul la aku jawab soklan dia tu..Dia tanya "nak" ke? Then, aku jawab la "nak". hahahaha.
Disebabkan itu, berduyun2 la sms ngn chat kt FB tanya psal kesahihan berita ni..Adoii!

Kalo aku nak bertunang la an, takkan la bestfwen senirik tak taw.. =P






See...hahaha


 Calon pun tade ag kot. Belajar pun tak abes ag. Nak beli cincin cmne? hahahaha..geli hati gak la leh ada isu cmni. 

Tapi, InsyaAllah..kalo ada jodoh, ada la..Doa2kan la ye..
Teringin gak nak jd SWEET cm ni...nak gak bina another BAITUL MUSLIM mcm abg aku.


So, start dr skang, kena la berusaha untuk bentuk Individu Muslim dulu. Baru la, mak m ayah bakal zaujah aku percaya kt aku untuk jaga anak dia..

Bak kata ayah aku,
" Subuh pun abah kejut lagi...
bangon subuh sendiri dulu baru leh kawen"

Adeh...menusuk kalbu tu. Tp betol la kan, even dgn benda solat on time pun aku takleh nak jaga lg, inikan pula nak galas tanggungjawab as a husband..

So,

~JOM UBAH DIRI..SLOW2 PUN TAKPE~

Bertunang adalah majlis pertunangan yang biasa diadakan oleh masyarakat Melayu; dimana berlakunya perhantaran cincin tunang dsb. 

Dari segi syara’, bertunang adalah “seseorang lelaki bertanyakan wanita tersebut agar berkahwin dengannya”. Dengan selesainya seseorang lelaki bertanyakan atau meminang seseorang (dan dipersetujui), maka natijahnya itu dinamakan bertunang. 

Dari segi syara’, memang tidak ada majlis khas bagi amalan pertunangan ini. Ia cuma lamaran dan deklarasi perjanjian untuk berkahwin.

 baca SINIE juga..InsyaAllah, manfaat~

13 comments:

mcm ni lah said...

wahhhh tahniah cpt2 la menikah jgn tunggu lama2 nti disambar buaya

yad'z said...

huhuhu......... nak panggil ko kecik lah pasni.. ehehhe..

piouspdosh said...

@Yad'z

Alamak...kantoi2~ haha

forever love said...

huhu.. tahniah awk.. opsss.. salah pulak.. hihii...

persiapkan diri dulu.. baru boleh jaga anak dara orang.. hihi..

ada je yg nak.. awk je tak tahu sape.. hihi

chiqubie said...

brubah slow2..hehe..

LiTtle_siS said...

chehhh.. harapan palsu jek.. ingatkan next kisasian yang buat majlis... haha..

semoga beroleh yang terbaik .. amin :)

Aku bukan Juliet. said...

woooo..ko nk tunang xnk gtau..ish3..senyap je...ceni r kawan~....sob3.

Miss Meen said...

Hihihi entry panas mengalahkan
Fasha dgn Jijai
Hahha =P

Alhamdulillah ...
Insyallah ..
Mudah-mudahan kan ^_^
Amin....

alyana hamdan said...

hahha...
BERTUNANG..??if ye satu FB tahu kan..
:P
saje nk sakat..
mudah2han adlah jodoh tu.
=)

hafiz hafizol said...

selamat bertunang.. malas nak baca entri pnjg nie.. cube tengok tajuk besar jek... Muahahaha.. kejam kan lau cam2.. bahaha.. Gatai nak bertunang sunat pun x lagikkk... agagagaga

alfath said...

langkah mayat ana dlu kalo nk betunang..hahaXD

Eyka said...

tahniahhh!!! ;D

MSA said...

Budak tu exited dgr berite gumbire..tak sempat nak paham maksud ayat..ha3..sampai org korea pon tahu..

...tq...

...mengarut...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...