Tuesday, May 10, 2011

...berSeGi-sEgi...

.:assalamualaikum:.

Alhamdulillah..masih diberi kekuatan dan keinginan untuk meng"update".

Dah hampir 2 minggu aku duduk umah, so, dah banyak benda dah aku belajar. Especially ngan mak aku. Aku dah pandai bezakan cili idop, cili merah, cili hijau, cili kering, cili padi, cili api, cili melaka..hahaha. Bangga kot dapat bezakan sume tu. Kalo tengok kat pokok, sama je keluarga2 cili ni. 

So, dah lepas ujian mengenali keluarga2 cili ni, mak aku kasi tugasan untuk masak labu air.

WHAT?!

LABU AIR?

 
Yang ni labu air ke??

Tanya nanti kena gelak lak..tapi, kat dapur mana lak ada buah ni. 


Yang nii koottt..

"Mak, nak masak apa labu air mak ni??"

"Ala..masak air je?"

Erk?! Dah la labu air, kena masak air lak. Toloonngggg. Aku pening. 

"Mak...resepi???"

"Rebus. Masok bawang, cabai sket. Garam jangan lupa."

"Lagi?? Senang nyaa"

"Hang dah kerat lom labu tu?"

"Awat tak beli hat kerat siap dah???"

Mak aku diam je. Malas nak layan anak teruna dia la tu. Hahahaha. So, 1st task was kerat itu labu. Erk?!? Tadi mak pesan kerat bagi bersegi2..so, heksagon, pentagon, heptagon, square n triangle were allowed la kan. Hahahaha. 


Thenm lepas siap kerat2 itu labu, aku pun prepared la nak masak.

~LABU AIR MASAK AIR~

Siyess! Tak sedap kot bunyi nyer. So, aku tukar sket..

~LABU AIR BANJIR~

Pergh!! Baru la selera sket nak makan. So, aku pun followed la all the instructions given by my mother. Mule2, rebus labu air yg dah bersegi2 tu. Then, masok bawang ngn cili. Then, it was done! Simple!

Eh2..jap2..aku letak garam tak td?? Alamak! Masok balik yg dah aku kaut tu dalam periuk, masok garam secukup rasa, Argghh!! It comes again. What is meant by "secukup rasa"?? How to measure the quantity of "secukup rasa"?? 

"Mak...Secukup rasa tu lagu mana???"

pening2..hahaha
 
"Alahaii..hang masok agak2 hang la."

Then...it comes again...againn.."Agak2"...So, mengikut agakan aku, aku punletak la garang. N served~

Gambar tatapan kenalah bersaiz kecil bg mengelakkan digelakkan =P
"Awat labu hang bersegi2 ni? Macam rambut hang potong ni ja..hahaha"

Sampai hati abah gelak kt abg no0o..hahaha..aku pun tergelak tengok labu air aku yg bersegi2 tu. Dah la tak sama besar, senget benget lak tu.

"Hang buh garam ka dak ni??"

Tanya lak mak aku..

"Buh2..secukup rasa abang.."

Hahahaha...padan la..gelak mak ngn ayah aku. 

Tapi, siyes weh. Not bad la ~LABU AIR BANJIR~ aku wat tu..Abes kot (sebab lapar sangat..haha)
Rambut yang bersegi2...


Tidak menjadi satu kerugian untuk meninggalkan sekejap pekerjaan2 kita semata2 menolong ibu memasak di dapur kerana hanya kerana itu kita mampu membuat ibu kita tersenyum. Apabila mulutnya tersenyum, hatinya mat gembira. Maka, bahagialah kehidupan kita, insyaAllah di dunia dan akhirat =)

~JOM MASOK DAPUR~

4 comments:

forever love said...

dah reti masak la die.. hihiih


lama dah kan awk ta jenguk sini http://atiqsalleh.blogspot.com

hafiz hafizol said...

sory weyh.. Aku malas baca entri pnjang .. Bahahahha...

ko blaja masak ae bro?? ape nie anak dara baru skunk nak blaja masuk nie.. haissshhh..... hahahahaha............

munira sajuti said...

agagaga. buruk giga awak potong labu. okayy, pasni jangan masuk dapur dah ! aip2. hehe

anisa said...

waaah

...tq...

...mengarut...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...