Monday, May 23, 2011

Original VS Generik.Oh apakah?

::Assalamualaikum::

Selamat berjumpa buat kali yg pertama.Hehe.Sebelum tu,nak perkenalkan diri dulu.Aku,MC.Aku ni sebenarnya teringin nak ada blog sendiri.Tapi,rasanya, mcm xreti nak buat dan aku seorang yg sgt2 la pemalas.Bila pemalas,xde maknenya la nak ade blog sendiri.Jadi dgn tak malunya,aku pun menyibuklah dlm blog kwn aka bos aku ni.


Bos aku ni asek membebel mintak aku buat entry.Tapi aku tak tahu nak buat pasal apa.Dan aku sebenarnya tak pandai nak mengarang ayat pon.Sbb tu mase skolah2 dulu aku selalu dpt markah yg hampeh bila ujian.Naseb baik spm tu..hehehe..Ok nak vangga 5 saat!

Jadi,disebabkan takde nya langsung idea yg menarik,aku rasa kalau aku bagi info pasal bidang aku ni pon ok jugak.Lain sikit dari post2 bos aku sblm ni.Tp aku bkn pandai sgt pon.Jadi aku akn terangkan serba ringkas apa yg aku tahu pasal benda ni.Tapi bkn menyeluruh.Kalau nak penuh2,nanti aku bagi nombor fon lecturer aku kt korg.So,korg boleh la tnye dia.

Ok balik pada tajuk.Korg mesti dlm hidup ni penah mkn ubat kan?Sapa yg tak pernah tu mmg dia kebal tahap dewa lah.Sebenarnya,apa yg aku cuba sampaikan ni mmg bende yg sgt2 perlu dan sgt basic yang korg tahu pasal ubat.Aku sblm ni kalau makan ubat pon pakai hentam je.Tp bila dh blaja sikit2 ni,bru la aku insaf sbb aku bru tahu kepentingannya.So,jom baca!tambah ilmu!

Ubat ORIGINAL?
Ubat original ni adalah ubat yang asal yg dikeluarkan oleh sesebuah syarikat.Selepas sesebuah syarikat lakukan R&D dan dpt temui satu ubat,dan time tu tak ada syarikat lain yg hasilkan ubat tu,so ubat tu adalah milik syarikat tu.

Untuk pengetahuan korang semua,bila satu2 ubat nak keluar kat pasaran bukannya mudah.Ada ubat yg mengambil lebih dri 10 tahun,kdg-kdg 20 tahun utk di marketkan.Dan kos nya mmg la bejuta lemon dan bebilion.Ubat2 ni jugak akan melalui mcm2 fasa sblm boleh di marketkan. Setiap fasa tu mmpunyai syarat yg sgt sgt sgt sgt sgt STRICT!Kire ubat2 yg dh ade kat pasaran tu mmg terer la sbb diorg dh lepas semua fasa-fasa tu.Mase first year dulu aku ade blaja phase2 nya.tapi skrg aku dh lupa. Maklumla,umo dh meningkat.hihi.

So,bila ubat tu dh lepas sume fasa-fasa tu,nama ubat tu akan di patenkan utk bberapa tahun.kire utk hak milik la ni.Brape tahun tu depends jugak.Ada yg 20 tahun dan ada yg lebih.Ak pon xarif sgt pasal tempoh2 paten ni.Sori.

Utk contoh ubat yg still dlm di paten skrg adalah sidenafil nitrate atau nama famesnya Viagra®.Org laki kompem tahu ubat ni kan.Org yg menggedik2 dari lelaki nk jadi perempuan tu pon aku rasa tahu jugak.Kt dlm dunia ni,xde mana2 syarikat yg kluarkan Viagra® selain dri syarikat Pfizer.



Contoh lain ubat yg dah habis tempoh paten plak,mcm Augmentin®
 yg mengandungi amoxycillin+clavulanic acid.Ia sejenis antibiotik.Ala,korg selalu kot makan ubat ni kalau demam ke ape ke.Disebabkan ubat ni hak milik paten nye dh tamat,so boleh la syarikat lain amik structure ubat tu dan kandungan lain dan produce ubat yg sama.Contohnya mcm Pharmaniaga.Diorg keluar kan ubat ni tapi dlm brand yg berbeza iaitu Co-amixoclav®


.
Ubat generik?

Ubat generik ni adalah ubat yg sama seperti ubat original.Cume ia di produce oleh syarikat lain. Mungkin berbeza bentuk,warna,rasa.Tapi kandungannya dan kegunaannya sama je dgn original.

Contohnya mcm yg kat atas td tu Co-amixoclav®.Contoh lain mcm paracetamol. Mcm2 brand ade kat pasaran.Kita ada Panadol®,Uphamol 650® dan lain2 lah.Takpun loratadine.Ubat selsema yg sgt fames dikalangan student sbb ia tak menyebabkan ngntok.Yg original tak silap aku namanya Clarinase®.

Harga?
Harga utk ubat original konfem lagi mahal dri generik.Sbb nya diorg kene kaver kos R&D utk pembuatan ubat tu.Berbanding dgn generik,diorg just amik sturucture ubat yg dh di invent oleh syarikat tu dan produce balik.So,tiada kos yg diperlukan utk R&D disitu.

Dan utk pengetahuan korang,lebih 50% ubat yg digunakan kat hospital adalah ubat generik.Sbbnya kosnya lagi murah berbanding original.

Kegunaan.
Kegunaan ubat ni sama je.Sbb kandungan bahan aktif dlm tu semua sama.So,ubat generik ni mmg selamat digunakan.

Jadi lepas ni, korang kalau gi farmasi nanti xyah la kecoh2 kalau xdpt ubat yg sama mcm yg korang nak atau yg mcm korang gunakan sebelum ni.Apa yg korang patot buat adalah,lepas tukang kedai bagi ubat tu,korang tgk active ingredient nya,sama atau tak dgn ubat yg korg guna sebelum ni.Dan juga,tengok dos nya.Itu yg plg penting.Pharmacist ni sebenarnya,berhati perut jugak.Diorg nak bagi patient beli ubat yg murah.Tapi kdg2 patient ni nk jugak yg original.Padahal benda yg sama.Kesan pon sama.Tapi nak jugak hentam pharmacist tu kaw2.Alahai!

Dan bile sebut pasal murah2 ni,aku nak bagi satu contoh.Disebabkan aku takde farmasi sendiri lagi,so aku bagi contoh harga ubat yg ada dekat klinik Dr Azwan ni.Dia kata,ubat original iaitu Norvasc 10 mg yg mengandungi amlodipine besylate utk darah tinggi harganya rm 4.80 sebiji.dan ubat generiknya Vamlo yg ade amlodipine besylate gk yg dikeluarkan syarikat Ranbaxy berharga rm 2.50 sebiji.Tengok,brapa ringgit yg korg dh jimat kalau korg guna ubat generik.Kdg2 sesetengah org tak percaya ubat generik sbb katanya tak bagus la.Sbb bkn yg ori.Padahal kesannya sama je.

-kalau dlm exam,aku benci kalau dia suruh lukis stucture2 ubat mcm ni-


Kesan.
Disebabkan ubat ni mengandungi bahan aktif yg sama,jadi kedua-dua jenis ubat ni akan bagi effect yg sama kat si pengguna.Ubat2 ni akan menjalani proses yg sama dlm badan kita.Samada distribution of the drug thruout the body, its metabolism ataupun excretion of the drug from our body.aku rasa kelakar kalau aku melayukan term2 ni.

Bagi ubat generik,sebelum di keluarkan kat market,dia juga akan jalani ujian dimana utk memastikan ubat tersebut dapat memberi kesan yg sama mcm ubat original.So,no worries utk guna ubat generik lepas ni.Hehe.

Ok.Tamat membebel.

Di harap info yg xseberapa dari seorang yg masih tak cukup ilmu ni dpt mmbantu korg.Kalau bosan dgn post ni sorry bnyk2.Lain kali,aku post lagi.Dan kpd mana2 pharmacist kot2 ade yang terbaca bende ni kalau ade silap,sila kasitahu ye. Maklumlah bdk baru belajar.Sblm terlupa,aku nak bg kredit kat Dr Azwan. Aku ade amik info skit dri blog dia tapi aku lupa link dia.Tapi aku tak plagiarize eh.Cume jd reference je.Tenkiu tuan doktor!hehe.Ok korang.Bye!Wassalam.

"KNOW UR MEDICINE,ASK UR PHARMACIST!"

5 comments:

piouspdosh said...

Aik?! Macam perli bos yg tanak makan ubat je MC..haha

MSA said...

Sangat menarik..pengetahuan umum yang baru nih..

MSA said...

Sangat menarik..pengetahuan umum yang baru nih..

jeely jelly said...

eyh! nenek saye makan Norvasc tu lah... sekali beli,, mak aih ! beratus habes,campur dengn ubat lain lg... kirenye..kalau beli Vamlo tu..same je lah fungsi die kan ???

Anonymous said...

bos:mmg nak perli bos pon.pemalas mkn ubat!

msa:insyaAllah next time aku akn provide lg info2 pasal ubat yg aku rasa society perlu tahu.hihi.

jeely jelly:yup.serupa je.tapi utk further details,try consult dgn doctor atau mana2 pharmacist dulu.hehe.

-mc-

...tq...

...mengarut...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...