Saturday, May 28, 2011

mengapa berkahwin?

..:: Assalamualaikum ::..

Syukur padaNya.Kerana masih diberi peluang hidup di bumi dgn nikmat iman dan Islam.

Kahwin kahwin kahwin.
Semua orang pon nak kahwin.
Termasuk la bos.kan2?
Entry2 dia sebelum dh mcm2 yg dia plan.Plan itu plan ini.Auuw.Gatal gitu.
Besnye dpt kene kan bos kat sini.hahahahahaha.

Tapi bagi aku itu normal.
Sbb kahwin itu fitrah.Dan kita tak boleh nak lawan fitrah.
Sape yg lawan fitrah,dia mcm cuba utk melawan Allah.Betul tak?

Tapi,persoalannya kat sini,untuk apa sebenarnya kita berkahwin?
Aku sebelum2 ni tak pernah terfikir kenapa manusia berkahwin.
Kalau terfikir pon mesti aku fikir sbb alang2 dh suka sama suka,kawen je la.

Tapi,lepas je aku baca tazkirah ustazah aku ni kat FB dia,baru aku faham kenapa kita berkahwin.
Bukan suka2.
Kalau tak,takkan lah Rasulullah S.A.W mengatakan berkahwin itu adalah sunnahnya.
Jadi,kawen pasti ada tujuan yg betul2 tujuan.
Bukan tujuan2 yang dicipta sendiri.
Tapi ia sebenarnya bertujuan utk kita memahami siapa Tuhan,siapa hamba.

Jadi,aku kat sini nak share apa yg ustazah aku dah tulis.
Aku tahu mcm panjang.Dan kalau bnde pjg orang pon malas nak baca,termasuk aku.
Tapi cuba baca dan fikirkan.


Mengapa berkahwin?
Mengapa perlu menjadi suami isteri?
Kalau kita minta jawapan kepada kebanyakkan orang
Jawapannya hampir sama sahaja
Jawapannya itu ialah untuk hendak menunaikan
Tuntutan naluri semulajadi
Atau hendak menunaikan tuntutan biologi
Kalau tidak, sepi atau tidak bahagia dalam hidup ini
Atau tidak ada hiburan.

Kalau jawapan ini jadi pegangan ramai orang
Maka tujuan berkahwin itu sudah terlalu sempit
Dan bernilai murahan
Tujuan itu secara tidak disedari
Manusia telah menjatuhkan taraf dirinya kepada haiwan
Kerana haiwan berkahwin kerana tujuan ini juga
Sama-sama tidak ada cita-cita masa depan
Dan lebih global

Kalau itulah tujuan berkahwin itu
Sekiranya tujuan itu terbantut
Ertinya maksud perkahwinan itu ternafi atau batal
Apabila ternafi atau terbatal
Hilanglah bahagia, tidak ada hiburan
Seperti sakit, keuzuran tuntutan batin
Yang tidak diduga, setelah tua

Orang mukmin sejati,
Yang takut dan cintakan Tuhan
Faham maksud perkahwinan
Berpandangan jauh, berjiwa besar, bersifat global
Tujuan perkahwinan lebih jauh
Daripada yang dinyatakan
Inginkan mengikut sunnah Nabi
Menghiburkan Rasul
Ingin mendapat zuriat yang banyak, bertaqwa pula
Dapat menyambung perjuangan ibu ayahnya
Agar Islam terus bersambung
Ibu dan ayah dapat pahala
Hasil perjuangan anak-anaknya
Selain itu, suami isteri ada kawan untuk berbincang
Tentang Tuhan, Islam, perjuangan Islam
Tentang nasib umat Islam
Berbincang tentang ilmu, nasib agama, bangsa dan negara

Orang yg menghayati apa yg telah disebut tadi
Ia adalah satu hiburan, kebahagiaan dan kepuasan
Tuntutan naluri atau tuntutan biologi itu
Sudah maklum terjadi sendiri bila ransangan terjadi
Tapi bukan matlamat utama di dalam perkahwinan
Matlamat utama lebih besar dan lebih jauh dari itu

Seperti yang dinyatakan
Orang yang berkahwin
Yang mempunyai cita-cita yang besar
Terlalu banyak hiburan sebagai suami isteri
Memperkatakan Tuhan, perjuangan, nasib umat Islam
Itu kebahagiaan dan kepuasan
Bahkan satu keindahan
Kalau naluri kurang dapat ditunaikan
Banyak lagi hiburan yang lain
Seperti yang telah disebutkan
Jika kebahagiaan rumahtangga
Terletak pada tuntutan naluri sahaja
Itu orang tidak ada cita-cita besar
Orang yang tidak berpandangan jauh daripada perkahwinan
Oleh itu tidak timbul cakar harimau, bukan itu matlamat
Cakar harimau tak payah diajar-ajarkan
Itu sangat memalukan
Oleh itu jangan dibesar-besarkan
Bukan itu matlamat perkahwinan
Mengajar suami isteri semata-mata tuntutan naluri, macamana, bagaimana
Ini mengajar orang Islam bercita-cita murahan
Padahal cita-cita pekahwinan dalam Islam,
Cita-cita yang mahal,
Cita-cita yang murni,
Cita-cita Islam, cita-cita yang cemerlang
Cita-cita Islam dan umat Islam masa depan
Orang yang bertaqwa itulah hiburan,
Itulah kepuasan, itulah kebahagiaan
Itulah cita-cita umat Islam yang silam
Di dalam perkahwinan

Mari kita anjakkan paradigma kita
Tentang memahami perkahwinan.
-Semoga para pembaca dpt berfikir dan mengambil manfaat....=)

by:ustazah sumaiyah sulaiman




-kenapa aku rasa mcm tak pernah tgk scene ni dlm KCB walaupun dh puluhan kali aku ulang tgk cite tu?.ke ni cite lain?-


11 comments:

MissF said...

ehem

hafiz hafizol said...

uhuhuk... #pengsan baca entri nie.. gudjob bro... sekali lagi anda berjaya membuatkan aku pengsan kih3...

ain said...

ak conpius la..kirenye bos=pdosh..pastu yg pos nie kwn pdosh yg kt kristal skung eh?? haha~

piouspdosh said...

@MissF

ehem3..

piouspdosh said...

@Hafiz Hafizol

eyt..ni entry kawan aku la..Nice taw. Baca la taw. Besh2 :)

piouspdosh said...

@Ain

Yup2...bos tu aku. MC tu member aku dr sekolah lama. Dia suke wat entry, tp dia tanak ada belog..hehe :)

Miss Meen said...

KCB tue kan ada yang ke-2? dah tgk?
^_^
Hihii nak k0ngsi inf0 ter tuan punya bl0g hehhe ^_^

Anonymous said...

mc said....

bos=owner blog ni
mc=bdk y menyibuk nk buat entry dlm blog ni.dan yg pasti bukan ddk kristal.hahaha.

miss meen,ade ke kcb 2?y tahu sampai diorg kawen je.

ain said...

owh..okey..anyway nice entry..

alfath said...

mcm dh sampai seru je anta ni...ana boleh bau nasi minyak dari jauh..hehe.
part tu ada la dlm kcb..ana tgok skali je. nie yg drama episod nye..

yad'z said...

ade lah scene tuh.. after dia eksiden.. huhuhu....

...tq...

...mengarut...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...