Tuesday, May 3, 2011

...don't judge a man by his attire...

.:assalamualaikum:.

Alhamdulillah..masih lagi berupaya untuk menulis. Terima Kasih yang sudi menyinggah.

Aku terbaca satu cerita dari majalah SOLUSI.

"Seorg ahli hikmah masok ke dlm sebuah kg dgn menaiki seekor keldai. Beliau memakai serban besar kelihatan begitu letih n ingin beristirahat. Melihat ahli hikmah itu dtg ke kg mereka, org kg segera menyambutnya.

"Assalamualaikum orang alim"

"Selamat datang tuan"
Tidak lama kemudian, hebohlah satu kg. Hampir semua penduduk lg keluar menyambut ahli hikmah tersebut.

"Tolong ajarkan kami.."

"Jadilah guru kpd kami semua"

"Syukur tuan dtg. Jika tidak jahillah kami."

Lantas, ahli hikmah turun dr keldainya n bertanya..

"Bagaimana kalian tahu aku ini orang alim?"

Mereka serentak menjawab..

"Krn kami linat tuan memakai serban besar. Jika serban yg tuan pakai besar, tentulah ilmu tuan banyak. Tolonglah ajarkan kami."

Sambil tersenyum, ahli himah itu membuka serban lantas memakaikan kpd keldainya.

"Ha!! Sekarang keldaiku telah memakai serban yg besar! Sile belajar darinya"

Orang2 kampong tercengang2. Tidak sangka mereka telah mendapat "pelajaran pertama".

Melihat kepada cerita ini, terus terlintas tentang satu proverb omputih;

"Don't Judge a Book by its Cover"

tapi aku nak tukar sket..

"Don't Judge a Man by His Attire" 

Tapi, inilah yg selalunya kita lakukan. Most of us still menilai dalaman seseorang tu dgn sifat luaran dia. Lantas, terus melakukan "Labelan" kpd mereka. 

Ya! Amat benar, sifat2 luaran juga penting sbg petanda baik or buruknya peribadi seseorang, tapi memandangkan kita ni jenis terus menilai tanpa memeriksa, ni la yang tak besh nyer. 

Sometimes, seorang ustaz tu dia nak topi sbb nak g sukaneka, lantas, di cop "Tak macam ustat pun dia tu".. See..Terus Menilai.

Ingat! Pakaian hanyalah umpana topeng yg kita pakai. Tak salah pakai topeng yg baik, tapi, lagi baek kalo kita ni lebih baek dr topeng yg kita pakai.

~JOM BERUBAH JADI BAEK~


 

5 comments:

ckozarith . said...

SETUJU :D

forever love said...

saya nak warna oren boleh.. hihihi


betul.. jangan kita judge seseorang sebelum kita mengenali die yang sebenar

Miss Silent said...

nice entri. tapi, kita juga perlu berusaha menunjukkan luaran yang baik untuk menutup tomahan. apa2 pun sikap judge by his attire mmg patut dielakkan :)

Penyu said...

aku sokong kau. eh.. kau memang hensem dari luar. dalam guwa tatau la. hahhaah

fRaMe+LenSeS said...

setuju sangat la kamu.. :))

Nadh nak kongsi cerita 100 Letters of LOVE
. baru ciap ja ni. rajin kalau komen ya. Nadh baru belajar buat cerita ni.. :) Mungkin dengan teguran sahabat semua dapat improve skill menulis Nadh. Maceh ya. :)

...tq...

...mengarut...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...